U dvorištu PŠ Novo Selo Rok kreirani školski vrt

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u suradnji s I OŠ Čakovec – Područnom školom Novo Selo Rok provodi projekt – građansku akciju ‘U potrazi za blagom’ kojeg podržava Regionalna zaklada za lokalni razvoj ‘Zamah’ u sklopu programa ‘Naš doprinos zajednici’.

U sklopu navedenog projekta, u subotu 7. svibnja 2016. napravljeni je školski vrt u dvorištu Područne škole Novo Selo Rok na zajedničkoj akciji volontera/ki udruge Biovrt, školskog osoblja i obitelji učenika Područne škole. Kreirali smo vrt, postavili ogradu od šibe, složili gredice, posadili trajnice (cvijeće, začinsko i ljekovito bilje) i pomalčirali gredice. Vrijedne ruke mama, tata, djedova, djece, volontera i školskog osoblja izradile su sve to zajedno.

Nekoliko dana poslije započeli su i s školskom vrtlarskom grupom. U srijedu 11. svibnja imali su vrtlarsku akciju sjetve sa svim učenicima Područne Škole N.S. Rok. Sijali su tikvice, grašak, grah, mahune niske i visoke, kukuruz šećerac, peršin, korabice, rotkvice, salatu, krastavce, lubenice, cvijeće, luk i mrkvu, ciklu, a posadili smo rajčice, paprike i celer.

Ovaj vrt biti će mjesto za učenje svih učenika Područne škole ali i ogledni primjerak za ostale zainteresirane škole i pojedince. Učenje i održavanje vrta će se nastaviti uz angažman nastavnog osoblja Područne škole N.S. Rok i volonterski angažman predsjednice udruge i biovrtlarke Silvije Kolar-Fodor koja će mentorirati vrtlarsku. Učiti ćemo djecu o zdravoj hrani na najbolji mogući način – iskustveno, poučavajući ih o cijelom ciklusu rasta biljaka, povezanosti biljaka i životinjskog svijeta, istovremeno stvarajući pozitivne radne navike boraveći na svježem zraku.

Video o kreiranju vrta i prvoj sadnji na školskom vrtu koji je napravila volonterka udruge pogledajte klikom ovdje.

– Hvala Zakladi Zamah koja je podržala naš projekt i hvala svima koji su sudjelovali na realizaciji školskog vrta. Zajedno za bolju lokalnu zajednicu!

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije. U sklopu Udruge djeluje internet stranica www.biovrt.com, na kojoj se stalno objavljuju novi edukativni članci iz tematike uzgoja cvijeća, povrća, voća, životinjskog svijeta u vrtu te raznih savjeta iz biovrtlarstva.

Svi vi koji žele naučiti više p prirodnim tehnikama uzgoja hrane, pridružite nam se u ovogodišnjoj Školi vrtlarenja udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Škola vrtlarenja je program udruge Biovrt – u skladu s prirodom koji se sastoji od 5-10 radionica godišnje koje se održavaju od travnja do jeseni, u prosjeku 1-2 radionice mjesečno.

Ove subote 21. svibnja 2016. u terminu od 09-14 sati u Novom Selu Rok održavamo radionicu “Uzgoj rajčica, paprika, tikvenjača i mahunarki”. Naučite kada i kako se siju tikve, tikvice, krastavci, lubenice i dinje, grah i mahune, ali i sve ostale bitne činjenice o njihovom uzgoju. Učiti ćemo i o najčešćim sezonskim korovima na vrtu i kako se nositi s njime, te kako radove u vrtu prilagoditi vremenskim prilikama. Osim teorije, imat ćete prilike isprobati i sjetvu i sadnju u praksi na biovrtu – kaže Silvija Kolar-Fodor. Detalji i prijave klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije