Međimurska proizvodnja automobila već uhodana

>> Međimurska proizvodnja automobila već uhodana

Projekt ‘Go-Car-Go’ sedmu godinu za redom promovira Strojna škola Šolskog centra Ptuj. Radi se o izradi ekstramobila na zadanu šasiju – podvozje. Prije četiri godine priključila se prva škola iz Hrvatske – I. OŠ iz Čakovca, a prošle godine priključila se Osnovna škola Hodošan s vozilom RCC (Red Cross Car) čije je dijelove za prvu pomoć opremilo Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec. Ovaj inovativni učenički uradak sadrži dio obavezne opreme poput letvice volana, kotača i kočnica, a sve ostalo stvar je mašte i sposobnosti ekipe.

Ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić prepoznao je ovaj projekt kao jedan od najboljih načina za razvoj tehničkih znanja i sposobnosti učenika te za profesionalnu orijentaciju učenika viših razreda. Značajna je i suradnja unutar školskih predmeta, učeničkih interesnih grupa i donatora materijala. Razni susreti i doživljaji upotpunjuju ovu slobodnu aktivnost. Dolaskom hrvatskih ekipa ovo je preraslo u međunarodni projekt pa je u svrhu promocije projekta, OŠ Hodošan organizirala prošlog listopada Prvi susret i natjecanje ekstramobila na kojem su sudjelovale škole nositeljice ove aktivnosti: Strojna škola Školskog centra Ptuj, I. OŠ Čakovec, OŠ Vinica i OŠ Hodošan.

Nove ideje pretočile su se zatim u izradu novih vozila. Materijal su osigurale tvrtke Dohomont iz Goričana, TMT iz Čakovca, usluge zavarivanja majstor Ladislav Blagus Laci i sve je bilo spremno za novi susret i novo natjecanje. Po lijepom vremenu ono je održano na prikladnim poligonima u Ptuju kao 7. srečanje Go-Car-Go (bo-kaj-bo) na kojem je nastupilo 24 vozila iz Slovenije i Hrvatske, a kao promatrači pojavili su se i gosti iz Vojvodine.

Osnovna škola Hodošan predstavila je vozilo Pink car koji su iz mentore Kristijana Ovčarića i Marka Krhača sastavile najljepše sudionice susreta učenice 8. razreda Korina Kanižaj, Viktorija Horvat, Ivana Špilek i Ema Višnjić. Osnovna škola Hodošan odličnim organizatorima uzvratila je posebnim poklonima. Ekipa OŠ Hodošan osvojila je dva prva mjesta: za najsimpatičniju ekipu (odmah su prozvane Pink Ledies) i za funkcionalnost izvedbe. Na početku završne priredbe u auli Šolskog centra Ptuj nastupila je učenica 4.h razreda Rea Sabol s pjesmom Dej mi Bože. Kako su mlade natjecateljice članice školskog zbora, na završnoj priredbi sudjelovalo je 30-tak njihovih kolega i navijača koje je raspjevala dirigentica Andrea Feher. Na klaviru ih je pratila prof. Maja Magdalenić, a na cahonu je svirao Jakov Šlezak. Idejnom začetniku projekta Stanku Kostanjevcu ravnatelj OŠ Hodošanuručio je poseban poklon – uređaj za čuvanje rezervnih kotača za ekstramobile, rad domara Tomislava Sabola.

U sljedećih 5 dana svi ekstramobili bit će izloženi u ptujskom Nakupovalnem centru QLANDIJA. Naravno, u brzinskom natjecanju ekipa I. OŠ Čakovec je još uvijek nepobjediva – njihova tajna podmazivanja kotača još nije otkrivena. Da bi veze Slovenije i Hrvatske ojačale ravnatelj I. OŠ Čakovec Siniša Stričak i mentor Branko Vujnović najavili su novi susret u jesen na koji će također biti pozvane slovenske ekipe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije