Ljepotice dobra oka rušile zidine

>> Ljepotice dobra oka rušile zidine

Projekt “Go-Car-Go” osmu godinu za redom promovira Strojna škola Šolskog centra Ptuj. Radi se o izradi ekstramobila na zadanu šasiju koja sadrži i dio obavezne opreme poput kočnica, a sve ostalo stvar je mašte i mogućnosti graditelja. Iz godine u godinu desetine ekstramobila sklopljenih od strane učenika osnovnih škola Slovenije i Hrvatske sudjeluje na natjecanju u Ptuju.

Tijekom nastave tehničke kulture i na satima grupa mladih tehničara stvaraju se vozila koja naliče na papuču, krišku sira, kutiju keksa, posudu za mlijeko, na pauka, zmaja, lagvić, viseće vrtove; naliče poznatim vozillima poput Batmobila, rakete Apollo, starog fiće, vozila obitelji Kremenko; plete su od šiba, plastike, žice, platna. Vozila se osvjetljavaju starim akumulatorima, baterijama, solarnim ćelijama i glasaju najrazličitijim sirenama. Pokretani su guranjem ili povlačenjem, ali nadogradnjom solarnih ćelija, drugačijim električnim sklopom ili dodatnim kotačima postaju mali pokretni bolidi koje učenici rado izvlače i vozaju po školskim prostorima za vrijeme odmora.

Zadnjih godina slovenskim školama priključilo se i 5 hrvatskih škola. Iako se Osnovna škola Hodošan uključila zadnja, već 2015. organizirala 1. međunarodni susret GO-CAR-GO ekipa.

Začetnik cijele ideje je profesor Šolskog centra Ptuj Stanko Kostanjevec. On je u intervjuu rekao da je ideja nastala prije 9 godina, tako da je pokušao spojiti razna zanimanja u Školskome Centru Ptuj i onda je shvatio da bi ekstramobil bio najbolja stvar. Za sva natjecanja koja su se dosad održala misli da su bila jako dobra, da su svi natjecatelji bili jako dobro pripremljeni, a on bi htio da se uključe i susjedne države, na primjer Mađarska. O sebi lako može reći da svoj posao radi sa srcem i dušom i da mu je to veselje te da ga njegova obitelj podupire i u poslu, a i u ovom projektu od samoga početka. Svim natjecateljima Go-Car-Go bi poručio da uživaju u tome što rade, da se druže i da se nada da će biti još puno ovakvih susreta te da ćemo se vidjeti i u svibnju mjesecu na 8. natjecanju i susretu u Ptuju. Sviđaju mu se nove kategorije i nova pravila kao što je Loptomet i da je to hvale vrijedno.

Zamjenica ravnatelja Strojne šole Šolskog Centra Ptuj Anja Jesenek Grašič, prof. fizike i matematike, također je rekla da joj se ovo jako sviđa i da se nada da će biti još puno ovakvih susreta.

Drugi susret održan je 12. listopada 2016. u organizaciji 1. osnovne škole Čakovec. Ovom međunarodnom susretu prisustvovala je jedna škola više, došli su i gosti iz Slovenije. Po prohladnom jesenskom danu natjecanje je vodio učitelj tehničke kulture u I. OŠ Čakovec Branko Vujnović. Imena svih vozila koji su sudjelovali u natjecanju (uključujući i naša vozila) bila su: Olgica Nuttela, Kremenko, Baby car, Pauk Tarantula, Pink car i Red cross car. Naši učenici natjecali su se sa dvjema ekipama: prvu ekipu činili su: Doris Dominić, Paola Horvat, Siniša Horvat i Dominik Čanadi i oni su se natjecali s našim vozilom Pink car, a drugu ekipu činili su: Melani Jurčec, Nikolina Bihar, Nikola Kramar i Siniša Sakač s vozilom Red cross car. Pazili su nas, mazili, vozili i bodrili učitelji i mentotri OŠ Hodošan Kristijan Ovčarić i Marko Krhač, naš vrijeni domar Tomislav Sabol, a bez ravnatelja Ivana Barića svega toga teško da bi bilo!

Na početku susreta sve ekipe su vježbale, u međuvremenu je poslužen topli čaj i klipići, a zatim je natjecanje započelo. Naše ekipe bile su jako dobre. Vozio se slalom i nova disciplina Loptomet (u Hodošanu je izmišljena Extramobilska alka). Cijeli susret dolazile su pogledati grupe iz I. osnovne. Više grupa učenika nižih razreda vozilo je svoje autiće.

Na poligonu Hrvatskog autokluba u Pribislavcu svoje interventno terensko vozilo prikazali su djelatnici Policijske uprave međimurske. Posebnu atrakciju za sudionike susreta činio je interventni tim Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec, predvođen aktivisticom CK Alenkom Novak,koji je prikazao svoju vježbu i omogućio kretanje pijanim naočalama.Nakon cijelog susreta sve ekipe otišle su I. osnovnu školu Čakovec na proglašenje.

Na početku su sve ekipe od ravnatelja I. OŠ Čakovec Siniše Stričaka dobile priznanja, a tad su proglašeni pobjednici. U kategoriji Slalom 3. mjesto osvojila je I. osnovna škola Čakovec, 2. mjesto je osvojila OŠ Hodošan s vozilom Pink car, a 1. mjesto učenici iz Šolskog Centra Ptuj. U kategoriji Loptomet rezultati su također bili isti kao i u prvoj kategoriji. Nakon proglašenja dvije učenice iz I. osnovne škole Čakovec povele su sve učenike po gradu Čakovcu, a nakon obilaska otišli smo svojim kućama. Ovih dana rasturaju se stari extramobili i izmišljaju novi. Naš ravnatelj već je krenuo s pripremom 3. susreta koji bi se održao krajem svibnja u Vinici!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije