‘Smrčak’ u posjeti III. OŠ Čakovec

>> “Smrčak” u posjeti III. OŠ Čakovec

Član gljivarske udruge ‘Smrčak’, Vladimir Mislović, održao je u predvorju III. OŠ Čakovec edukativno predavanje i izložbu gljiva za učenike naše škole.

Udruga ‘Smrčak’ dio je Hrvatskog mikološko – gljivarskog saveza, i danas ima više od 150 članova.

Mislović je govorio učenicima o važnosti gljiva za prirodu, ali i o njihovoj ulozi u čovjekovoj prehrani. Govorio je o tome kako razlikovati jestive gljive od otrovnih te o različitim načinima pripreme jestivih gljiva.

U razgovoru s njim saznali smo da je sam zavolio gljive šećući šumama i promatrajući biljni svijet u njima. Kad bi uočio neku vrstu gljive koju još nije poznavao, potrudio se otkriti kojoj vrsti pripada. Tako je razvijao svoj interes, ali i ljubav prema gljivama.

Također, otkrili smo da u Međimurju danas postoji preko 300 vrsta gljiva i da ih usprkos klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju još uvijek ima dovoljno.

Nakon predavanja i razgovora, učenici su pogledali bogatu i šaroliku izložbu na kojoj su mogli vidjeti brojne vrste jestivih, ali i onih opasnih, otrovnih gljiva. Interes je bio velik, a uživanje u izložbi prekinulo je zvono za početak nastave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije