U OŠ Nedelišće akcija ‘Program prometne kulture za najmlađe’

U četvrtak, 10. studenoga s početkom u 11 sati i 30 minuta u Osnovnoj školi Nedelišće održat će se preventivna akcija ‘Program prometne kulture za najmlađe’. Akciju organizira Jumicar Hrvatska uz potporu partnera, Policijske uprave međimurske, Osnovne škole Nedelišće, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Program Jumicar, osmišljen je prije dva desetljeća u Finskoj. Uspješno se provodi u većini europskih zemalja. U Republici Hrvatskoj prisutan je već četvrtu školsku godinu, a kroz obuku je prošlo više od 20.000 učenika drugih i trećih razreda, u više od 150 osnovnih škola, uključujući i područne. Od ove godine, edukacije se provode i u Međimurskoj županiji.

– Obuka je koncipirana u dva dijela. Prvi dio, koji se održava u školi, je multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, dok je drugi dio praktičan, tj. uključuje samostalnu vožnju malim automobilima na prometnom poligonu uz nadzor i asistenciju instruktora i prometne policije.

Po provedenoj obuci djeca dobivaju Jumicar vozačke dozvole, koje im uručuju predstavnici općine ili županije. Dodatno, djeca tijekom obuke prolaze kroz radionice Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, kao i DVD-a Nedelišće, gdje uče osnove prve pomoći i zaštite od požara – javljaju iz PU međimurske.

Veliko značenje za preventivni odgoj djece u prometu, utemeljen na pedagoškim standardima razvijenog dijela Europe i prihvaćenog od prometne i školske struke, a najviše od učenika i roditelja, u našoj zemlji prepoznali su i podržali: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport grada Zagreba, Hrvatska vatrogasna zajednica i Hrvatski Crveni križ.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije