Posjet Muzeju uredskih uređaja i strojeva u Ivanovcu

Učenici petih i šestih razreda OŠ Vladimira Nazora Pribislavec koji polaze izbornu nastavu informatike ove školske godine sudjeluju u eTwinning projektu Digital Citizen – How and Why.

Prva aktivnost u ovom projektu obuhvaća upoznavanje učenika s razlikama između digitalnog doba u kojem danas žive i doba koje mu je prethodilo. Kako bi se učenicima što bolje dočarali neki aspekti svakodnevnog života prije digitalnog doba, organiziran je posjet Muzeju uredskih uređaja i strojeva koji se nalazi u Društvenom domu u Ivanovcu.

Ova velika zbirka koju je prikupio kolekcionar Josip Balog omogućila je učenicima da upoznaju razne predmete koji su se koristili u ne tako davnoj prošlosti, ali prije digitalnog doba. Zahvaljujemo kolekcionaru Balogu koji je učenike vodio kroz razgled zbirke, prenio im razne zanimljivosti o eksponatima i pokazao im kako je to sve nekada izgledalo i radilo.

Budući da je glavni cilj ovog posjeta bila usporedba ne-digitalnog doba i digitalnog doba, naglasak je stavljen na eksponate kao što su pisaći strojevi, bakelitni telefon, kase, analogni fotoaparati i filmske kamere. Učenici su imali priliku napisati tekst na raznim pisaćim strojevima, te osjetiti razliku u pisanju teksta na tim strojevima i današnjim tipkovnicama.

Skrenuta im je pažnja na potrebu očuvanja zdravlja putem pravilnog sjedenja za radnim stolom tijekom pisanja teksta na pisaćim strojevima nekad, odnosno danas tijekom rada na računalu. Vezano za komunikaciju nekad, učenicima je pokazan bakelitni telefon i još nekoliko primjeraka starih telefona.

Nekadašnja kupovina u trgovinama učenicima je dočarana pomoću starih kasa.Razvoj fotoaparata i filmskih kamera učenici su mogli pratiti razgledavajući nekoliko zanimljivih primjeraka analognih fotoaparata i kamera, a mnogi od njih po prvi puta su vidjeli fotografski film i filmsku vrpcu. Uvidjeli su kako se nekada na fotografije čekalo tjednima, pa i mjesecima.

Posjet zbirci bio je besplatan za učenike, a realiziran je 13. prosinca 2016. poslije nastave. Organizirala ga je učiteljica informatike Iva Naranđa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije