TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC Najgori izbor je ne činiti ništa

Učenici 3. S2 razreda Tehničke škole Čakovec u projektu 800 koraka za bolji svijet

U okviru projekta 800 koraka za bolji svijet koji se provodi u Tehničkoj školi Čakovec realizirana je još jedna aktivnost. 3. S2 razred i njihov razrednik, profesor Darko Prebeg, dipl. ing. stroj., ugostili su voditeljicu Podružnice Međimurske županije udruge Veliko srce malom srcu, gospođu Gordanu Prebeg i specijalista pedijatra Edgara Glavaša, dr. med.

Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima koja provodi mnoge humanitarne akcije. Udruga je dosad uspjela prikupiti sredstva za kupovinu medicinskih uređaja koji uvelike pomažu u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja.

Kupljeni su ultrazvučni uređaj za pedijatrijsku i fetalnu kardiologiju, dodatna radna jednica za ultrazvuk koja pohranjuje i obrađuje podatke, aspiratori, perfuzori, dodatne kardiološke sonde za ultrazvuk, ergometrijski sustav, Holter EKG rekorder, Holter LX programski paket Pro i druge. Udruga je osnovana 1994. godine u Zagrebu i kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Osim što su nas predavači upoznali s radom Udruge i pokazali nam promotivni spot pod nazivom Pola srca, doktor Glavaš nas je podsjetio i naučio kako srce održavamo zdravim te kako reagirati kod prve pomoći. U slučaju da naiđemo na osobu koja ne diše i srce joj ne radi , najgori izbor je NE ČINITI NIŠTA! Dakle, pružiti pomoć, pokušati spasiti nečiji život dužnost je svakog čovjeka i najhumaniji je čin ljudskoga roda! To je moj stav i mišljenje, zato i radim i volontiram, poručila nam je gospođa Prebeg.

Zaključili smo da je najvažnije ne paničariti i pozvati prvu pomoć, provjeriti diše li osoba, učiniti masažu srca, upuhivanje zraka… Sve spomenuto demonstrirali smo na modelu ljudskog tijela, a imali smo priliku vidjeti i kako radi automatski vanjski defibrilator.

Kako je ovaj projekt pridonio razvoju društvene odgovornosti, društvene inicijative i potencijala? Svaki od sudionika i oni koje su učenici svojim projektom motivirali sigurno će nazvati humanitarni broj telefona 060/9095 i donirati 6,25 kuna Udruzi te tako pomoći u nabavci uređaja koji su neophodni u liječenju djece rođene sa srčanim greškama. (TS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije