ČITANJEM DO ZVIJEZDA Učenici sudjelovali u kvizu znanja i prezentaciji plakata

Knjige su naše najtiše i najvjernije prijateljice, najlakše je doći do njih, daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice – Charles W. Eliot.

U petak, 5. svibnja, u Čakovcu je održano 4. nacionalno Natjecanje u kreativnosti i znanju za osnovne škole – Čitanjem do zvijezda.

Natjecanje Čitanjem do zvijezda sastoji se od dva dijela – kviza znanja i prezentacije plakata, a istim se potiče čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje.

– Ponosni smo činjenicom da se 26 ekipa u kvizu znanja i 24 natjecatelja u kategoriji plakata sa svojim mentorima, ukupno 170 gostiju iz 17 županija Republike Hrvatske i dragim gostima iz Republike Srbije, težilo vinuti čitanjem do zvijezda – kazali su organizatori.

Organizatori ovog složenog natjecanja su Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Međimurske županije i Hrvatska mreža školskih knjižničara, a dobrim domaćinima pokazale su se Srednja škola Čakovec i III. OŠ Čakovec.

Osim učenika i mentora, svečanosti otvaranja natjecanja prisustvovali su i zamjenica župana, gospođa Sandra Herman, predstavnici Grada Čakovca, gospodin David Vugrinec i gospodin Igor Mesarić, ravnatelj Osnovne škole Goričan, gospodin Zlatko Varošanec te ravnateljica III. OŠ Čakovec, gospođa Nataša Hajdinjka.

Gostima su se obratili voditelj Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Međimurske županije i voditelj projekta, gospodin mr. sc. Dražen Ružić, predsjednica Povjerenstva za ocjenu pismenih ispita, gospođa Bojana Grgić te voditeljica natjecanja za osnovne škole, gospođa Tanja Radiković dok je natjecanje svečano otvorila zamjenica župana Međimurske županije, gospođa Sandra Herman.

Za kreativni i raznovrsni kulturno-umjetnički program pobrinuli su se učenici i djelatnici Osnovne škole Goričan, a za turistički razgled Čakovca bili su zaduženi učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Za vrijeme ispravljanja ispita, gosti su mogli uživati u predstavi Zelena glava i prijatelji u izvedbi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec.

Nestrpljivo smo (do)čekali rezultate, a najbolje tri ekipe u kvizu znanja bile su:

1. OŠ Cestica, Varaždinska županija, osvojila je 111 bodova, mentorica Maja Soldatek, učenice Antonela Furjan, Lana Kranjc, Nera Mumlek.

2. OŠ Vladimira Nazora Potpićan, Istarska županija, mentorica Marina Rade, učenice Ana Švić, Dora Močinić, Hana Depikolozvane.

3. OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija, mentorice Nataša Švaco i Antonela Carek, učenici Luka Rogoz, Karlo Grgičin, David Kuzmić.

U kategoriji plakata sudjelovalo je 24 učenika. Poredak je sljedeći:

1. OŠ “Stjepan Radić” Božjakovina, Zagrebačka županija, mentorica Ivana Kosko, učenica Katarina Dokić.

2. OŠ “Braća Radić” Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija, mentorica Sanja Pakasin, učenica Lorena Prlog.

3. V. OŠ Varaždin, Varaždinska županija, mentor Pjerino Horvaćanin, učenica Linda Ljubić.

Najbolji učenici nagrađeni su knjigama i diplomama, svi sudionici učenici dobili su pohvalnice, a mentori sudionici zahvalnice.

Na kraju, svesrdne i iskrene zasluge, zahvale i čestitke pripadaju:

dragim kolegicama i kolegama knjižničarima mentorima na entuzijazmu i vječnoj upornosti poticanja čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi, kao i njihovim učenicima koji su koračali veliki ispod zvijezda;

gospodinu Draženu Ružiću i gospođi Tanji Radiković na organizaciji i realizaciji ovako složenog natjecanja;

lokalnoj zajednici – Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji na razumijevanju i podršci, dožupanici gospođi Sandri Herman;

knjižničarima osnovnih i srednjih škola Međimurske županije na pomoći u organizaciji i realizaciji natjecanja, a posebno kolegicama koje su sastavljale pitanja za ispit – Bojani Grgić, Renati Golenko, DijaniOreški Vidovići Andrei Gačić;

učenicima, djelatnicima, ravnatelju i kolegici Nataliji Benko iz OŠ Goričan za kulturno-umjetnički program;

kolegici Mariji Tot i njezinim učenicima iz OŠ Domašinec, koji su sa svojom učiteljicom Gabrijelom Binder pripremili nagrade za najbolje;

članovima povjerenstava:

Muzeju Međimurja na vrijednim knjigama koje su nam donirali;

Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec i našoj voditeljici Županijske matične službe, gospođi Dini Kraljić, što se je uključila u natjecanje;

Dječjem gradskom kazalištu i voditelju Dejanu Buvaču koji su odigrati predstavu za goste;

domaćinima, Srednjoj školi Čakovec, njihovoj ravnateljici i njihovom osoblju, knjižničarki Ivani Galunić, kao i III. OŠ Čakovec i njihovojravnateljici;

izdavačkoj kući Alfa i nakladničkom društvu Katarina Zrinski d.o.o. na donacijama;

kolegicama na info-pultu, učenicima vodičima Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, a koje su pripremile kolegice Lea Resman-Borković i Ivana Puzak;

ravnateljima, roditeljima.

Do sljedećeg hvalevrijednog druženja posvećenog knjizi i čitanju:

Čitajući knjige nećeš usavršiti vještinu življenja. Život je neobuhvatno protjecanje: opire se svakom određenju. Čitajući knjige nećeš doprijeti do istine. Sve što je napisano, izmišljeno je – stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi to shvatio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije