VAŽNE UPUTE za učenike koji prve razrede upisuju u srednjim školama

Učenici, ne bojte se izazova! Srednja škola samo je jedna od stepenica na vašem putu. Zato, hrabro naprijed!

#1 – U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest odabira programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati prema zadanim kriterijima pretrage. Moguće je prilagoditi pretragu s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu škole (javne ili privatne), naziv programa obrazovanja i slično.

#2 – Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

#3 – Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više nisu moguće.

#4 – Prilikom prijave pojedinoga programa, obrazovanja potrebno je odabrati prvi i drugi strani jezik i izborne predmete između ponuđenih stranih jezika i izbornih predmeta koji se u srednjoj školi predaju.

#5- Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnoga bodovnoga stanja izračunatoga na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu. To znači da su podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih ocjena u sustav, rješavanja prigovora… Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene.

#6- Ako kandidat uoči bilo kakvu nepravilnost, potrebno je odmah učiniti sljedeće:
• za netočno ili nepotpuno unesene ocjene ili osobne podatke, kandidat odmah treba obavijestiti razrednika u svojoj školi
• u slučaju nepravilnosti u ocjenjivanju ispita sposobnosti i darovitosti potrebno je žurno kontaktirati srednju školu koja je ispit provela
• ako se na gore navedeni način ne isprave ili ne upotpune podaci, kandidati imaju mogućnost podnošenja prigovora i obrascem za prigovor koji će biti dostupan na mrežnoj stranici: www.upisi.hr. Na ovaj način prigovor se podnosi tek ako drugačije nije bilo moguće razriješiti nepravilnost.

#7 – Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka, kandidati stječu pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju. Kandidat svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr), koju je dužan dostaviti u srednju školu u kojoj je ostvario pravo upisa.

#8 – Kandidati koji u srednju školu ne dostave upisnicu te, ako je to potrebno, potvrdu liječnika školske medicine ili svjedodžbu medicine rada, odnosno potvrdu obiteljskog liječnika,gube pravo na upis i upućuju se na sljedeći upisni rok.

#9 – 26. 6. 2017. datum je početka prijave obrazovnih programa

#10- U drugome, odnosno jesenskome upisnom roku moguće je prijaviti samo programe obrazovanja za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije