POČELE PRIJAVE U Hrvatskoj se najviše traže konobari i trgovci

U Hrvatskoj su jučer, točno u podne, počele prijave za srednje škole. Prijave će trajati do 10. srpnja, uz iznimku onih programa koji traže dodatne i specifične provjere, pišu 24sata.

U srednjim školama ove je godine planiran upis 48.751 učenika u 2222 razredna odjela. Najviše je mjesta u strukovnim četverogodišnjim školama, potom gimnazijama te u strukovnim školama s trogodišnjim obrazovnim programom. Ove se godine u srednju školu upisuje gotovo 3000 učenika manje nego lani.

Upisne liste već sinoć su pokazale interes novih srednjoškolaca, a Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je zanimljive podatke o tome koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj, i to za svaku županiju. Ukupno gledajući, u našoj zemlji najviše se traže konobari i trgovci. Ova dva zanimanja su na listi najtraženijih u doslovno svim županijama, osim Brodsko-posavske, gdje su najtraženiji zavarivači.

Visoko na listama su i kuhari, medicinske sestre i tehničari te zanimanja građevinske struke. Naravno, najvažnije je usmjeriti se prema školama koje će vam pomoći da najbolje usmjerite svoje interese, talente i potrebe, no nije zgorega razmisliti i o mogućnostima zapošljavanja nakon škole.

Dobro je odabrati i posao s kojim nećete biti ograničeni isključivo na područje države u kojoj živite, preporučuju u HZZ-u. Biranje uslužnih djelatnosti i inače je u porastu posljednjih nekoliko godina među srednjoškolcima, što ne čudi s obzirom na sve jaču usmjerenost zemlje na turizam. Primjerice, prema posljednjim podacima, u turističkom je sektoru otvoreno čak 16.000 novih radnih mjesta, a i stručno usavršavanje dostupnije je nego ikad prije.

Većina tih poslova ipak spada u one sezonske, koji nose nemogućnost stalnog posla, a nažalost i često nedovoljnu plaću uz loše uvjete. Ipak, zahtjevi tržišta, ali i očekivanja samih djelatnika utjecat će na poboljšanje uvjeta u turističkom, ali i drugim sektorima. A upravo potrebe novih generacija za obrazovanjem koje će im pružiti mogućnost brzog i kvalitetnog zapošljavanja, odnosno nastavka školovanja potiču i promjene u obrazovnom sustavu, zaključuju 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije