GIMNAZIJALAC dio brončane ekipe na natjecanju u Kini

>> Gimnazijalac dio brončane ekipe na natjecanju u Kini

Šesteročlana hrvatska ekipa, dio koje je i učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Mihael Pristav, osvojila je brončanu medalju na međunarodnom natjecanju mladih prirodoslovaca International Young Naturalists’ Tournament (IYNT) 2017. u Nanjingu u Kini na kojem je sudjelovalo 18 ekipa iz različitih zemalja svijeta.

Hrvatsku su u Kini predstavljali od 29. lipnja do 6. srpnja, a osim Mihaela, članovi ekipe bili su Luka Bulić Bračulj, učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije Split, ujedno i kapetan ekipe, Andrea Belamarić iz XV. gimnazije Zagreb, Elena Lukačević, učenica V. gimnazije Zagreb, Luka Mikšić, najmlađi član ekipe koji je završio 8. razred OŠ Turanj i Mateja Ostojić iz Gimnazije Požega.

U Hrvatskoj se na natjecanje prijavilo 170 kandidata, a nakon drugog kruga Državnog turnira mladih prirodoslovaca, održanog 11. ožujka na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, odabrano je njih šestero. Voditelj ekipe bio je Danko Marušić iz Istraživačkog centra mladih, a Mihaelova mentorica je profesorica Melita Sambolek iz čakovečke Gimnazije.

Pripreme za natjecanje bile su opsežne, zadatak im je bio pripremiti 17 eksperimentalnih problema, ali ono što je prevagnulo u njihovu korist i omogućilo im da osvoje medalju bili su dodatni problemi koji su im postavljeni na samom natjecanju. Naši su se natjecatelji posebno dobro snašli i osvojili bodove za broncu. Potrebno je istaknuti da natjecanje nije samo teorijskog karaktera, natjecatelji problem koji je postavljen moraju analizirati i potom oponirati članovima protivničke ekipe.

Samo natjecanje održalo se u četiri dana, a ostatak vremena Mihael je proveo u druženju s prijateljima iz ekipe i ostalim natjecateljima u razgledavanju Nanjinga i Pekinga. Mihaelu je ovo iskustvo uistinu posebno, prvi je put letio avionom, vozio se vlakom od Šangaja do Nanjinga i ostvario cilj koji si je zactao.

Naime, prije nego su krenuli na put, naši su prirodoslovci poželjeli osvojiti barem jednu medalju i to im je uspjelo. Iznenadila ih je komunikacijska blokada Kine, teško se bilo javiti bilo kome, tek su uspjeli poslati poruke da su sretno stigli i potom da su osvojili broncu.

Pred Mihaelom je sada ljeto i odmor od školskih obaveza, ali ne planira ljenčariti. Nakon što se slegnu dojmovi i odmori se od proslave koju su mu priredili roditelji nakon povratka, potražit će posao preko Učeničkog servisa i jedan mjesec raditi. Nakon srednje škole želio bi upisati studij vezan uz računalstvo i programiranje, ali ni prirodoslovlje nije isključeno. Posebno ne nakon ovakvog uspjeha. Čestitamo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije