Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
U ČETIRI ŠKOLE u Međimurju učenici će moći učiti slovenski jezik

U ČETIRI ŠKOLE u Međimurju učenici će moći učiti slovenski jezik

Učenici četiriju međimurskih osnovnih škola u školi će moći učiti i – slovenski jezik. O tome je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman razgovarala s predstavnicima ureda slovenske vlade za Slovence u inozemstvu i tamošnjeg ministarstva obrazovanja.

Dogovoreno je da se s uvođenjem slovenskog jezika u Štrigovi, Selnici, Svetom Martinu na Muri i Murskom Središću krene od listopada, a za zainteresirane srednjoškolce u planu je osnivanje centra u jednoj od sedam srednjih škola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prvoj bi se godini učenje jezika provodilo kao izvannastavna aktivnost, a učenici bi dobili potvrdu o završenom prvom stupnju. Slovenija je već raspisala natječaj, odabrala učiteljicu i osigurala novac za njezinu plaću i udžbenike za djecu koja će usput učiti i o slovenskoj kulturi, običajima, tradiciji, povijesti.

– Provest ćemo ovih dana anketu među učenicima sedmih i osmih razreda i očekujemo da će ih se javiti desetak. To su uglavnom oni koji kasnije planiraju studirati u Sloveniji – kaže ravnatelj OŠ Štrigova Stanislav Rebernik, koji se pita zašto se u Sloveniji, u pograničnim općinama, ne uvede učenje hrvatskog jezika.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!