Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
DJECA II.OŠ Čakovec snimili animirani film kojeg će predstavljati na 3 festivala

DJECA II.OŠ Čakovec snimili animirani film kojeg će predstavljati na 3 festivala

Učenici II. osnovne škole Čakovec, u suradnji sa Školom animiranog filma Čakovec, snimili su trominutni animirani film u kolaž tehnici.

Radi se o animiranoj adaptaciji književnog teksta "Ole i Trufa" I. B. Singera. Projekt je zamišljen i ostvaren u obliku integrirane nastave Hrvatskog jezika i Likovne kulture učenika petih razreda. Pri realizaciji projekta pomogli su i učenici, članovi likovne grupe. Projekt su vodile Monika Vrtarić-Vuk, učiteljica Likovne kulture, Ivana Jambrošić, učiteljica Hrvatskog jezika te Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica ŠAF-a.

Na satovima Hrvatskog jezika učenici su naučili ključne pojmove o animiranom filmu te su obradili književni tekst kojeg je učiteljica Ivana Jambrošić predložila za adaptaciju. Na satovima Likovne kulture bilo je potrebno vizualizirati priču, događaje pretvoriti u niz slika. Učenici su izrađivali knjigu snimanja u kojoj su naznačili točan redoslijed kadrova i vrstu filmskih planova. Planirali su kako će film izgledati, birali prizore i likove, po kojem će se redoslijedu pojavljivati, što će likovi raditi, itd.

Za dizajn i animaciju glavnih likova bile su zadužene učenice Dora Hranjec i Ena Kovačić. Oblikovanje pozadina preuzela je učenica Nives Marić. Ona je osmislila i nacrtala sve pozadine koje se pojavljuju u filmu, dok su učenice Paola Oltran i Pula Horvat pomogle pri oslikavanju pozadina.

U filmu se pojavljuje mnoštvo sporednih likova, a to su stanovnici listopadne šume. Njih su oblikovali i animirali učenici: Gita Lajtman, Ivona Muškinja, Karla Habuš, Rino Ladika, Klea Puškadija, Ivan Magdalenić, Bruno Ladić, Lea i Ena Paska.

Nakon detaljnih priprema i kad je sve bilo spremno za animaciju, u našu je školu stigla voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić. Ona je donijela potrebnu opremu za stvaranje animiranog filma: kompjutor s odgovarajućim programskim alatima, kameru i stol za animaciju. Objasnila je način animacije u kolaž tehnici te otkrila pokoji trik. Učenici su animirali likove oblikovane iz kolaž papira direktno ispod kamere.

Strpljivo su snimali svaki mali pomak, sliku po sliku, mic po mic. Na kraju su se svi silno veselili likovima, koji su uz puno truda oživjeli na ekranu. Snimanje je započeto u školi, a nastavljeno na ŠAF-u. Za završetak filma bilo je potrebno nekoliko mjeseci.

Učenici su dobili priliku predstaviti film i široj publici. Film je selektiran i uvršten u natjecateljski program na tri festivala: Smotra hrvatskog školskog filma (21–23.9.2017., Sinj), 55. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (28.9.-1.10.2017., Sisak) i međunarodni Dubrovnik film festival DUFF (19.-22.10.2017).

Na Smotri hrvatskog školskog filma koja će se održati od 21. do 23. rujna 2017. godine u Sinju, film će predstavljati učenice Ena Kovačić i Dora Hranjec. U Sisak, na 55. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, putuje Nives Marić. Učenice će na putovanjima pratiti mentorica Monika Vrtarić-Vuk. Na međunarodnom festivalu u Dubrovniku film će predstavljati učenica Paola Oltran u pratnji profesorice Ivane Jambrošić.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!