Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
MOJE ISKUSTVO S MALTE Luka Kraljić o stručnoj praksi izvan Hrvatske

MOJE ISKUSTVO S MALTE Luka Kraljić o stručnoj praksi izvan Hrvatske

Luka Kraljić, učenik 4.c razreda (medicinski tehničar) je početkom listopada zajedno s još 8 učenika Srednje škole Čakovec u sklopu Erasmus+ projekta The Moility Bridge III proveo 2 nezaboravna tjedna na Malti. Kako je bilo Luki, pročitajte u nastavku.

O mobilnosti kao mogućnosti obavljanja stručne prakse izvan granica Lijepe Naše saznao sam od prijateljice koja se prijavila za odlazak na Maltu. Čim mi se pružila prilika da se i ja prijavim, bez razmišlja sam to i učinio. Za prijavu smo trebali ispuniti dokument s ocjenama iz nekoliko predmeta i napisati motivacijsko pismo.

Uz to smo pisali i test iz njemačkoga ili engleskoga jezika, ovisno o državi u koju smo putovali. Uskoro smo dobili rezultate, ali i obavijesti o obvezama koje je trebalo ispuniti prije samoga polaska, a to su otvaranje kunskog žiroračuna, pohađanje dodatnih sati stranoga jezika na kojima smo uglavnom učili stručnu terminologiju te potpisivanje ugovora. Kad smo sve to uspješno riješili, mobilnost je mogla započeti.

3. listopada krenuli smo rano ujutro autobusom do bečkoga aerodroma odakle smo avionom za dva sata stigli na Maltu. Malta je za nas Međimurce sasvim drugi svijet, mediteranska klima, gotovo goli otok bez zelenila, a opet toliko očaravajući i prekrasan. Nakon smještaja u hotelu, sljedeći dan smo započeli našu praksu bolnici St. Vincent de Paul u kojoj smo obavljali strukovne vježbe te vidjeli i naučili puno.

Organizacija i način rada prilično se razlikuju od našega. Mnogo je više stručno osposobljenoga osoblja pa je rad na odjelu automatski puno lakši. Odnos broja pacijenata i medicinskog osoblja je gotovo 1:1 što je za nas bio šok! Bolnica je opremljena mnogim pomagalima koja medicinskom osoblju smanjuju fizičke napore poput podizanja bolesnika iz kreveta.

Sama atmosfera je puno opuštenija pa bolesnici imaju dosta slobodnog vremena koje mogu provesti na različite načine. Mogu šetati po cijelom kompleksu i oko njega, otići u obližnji cafe-bar, razgovarati sa svakim zaposlenikom i pacijentom, primati svakodnevne posjete svoje obitelji.

Svakom bolesniku se pristupa individualno i na holistički način što znači da se ne liječi samo posljedica njegove bolesti nego se pacijent sagledava kao osoba te se nastoji da mu boravak u bolnici bude što ugodniji jer se smatra da psiha itekako utječe na brži oporavak pacijenta.

Vrlo je važno što znanje koje smo stekli boraveći na Malti nije bilo isključivo stručno. Puno smo naučili kako se općenito snalaziti u novim situacijama i na novim lokacijama. Upoznali smo gradove Vallettu i Mdinu te njihove kulturno-povijesne zanimljivosti (posebno su nam zanimljive bile katakombe). Sve u svemu, projekt mobilnosti na Malti pozitivno je iskustvo.

Uistinu se isplati potruditi se i uključiti u mobilnost jer je korist našega boravka na Malti višestruka: neponovljiva prilika besplatnoga odlaska u stranu državu, usavršavanje struke, stranoga jezika te usvajanje mnogih socijalnih vještina.

Osim toga, tu su i Europass dokumenti o obavljenoj stručnoj praksi koji pospješuju naše buduće poslovne prilike u struci. Svima bih toplo preporučio da se prijave na mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekata i iskoriste priliku koja im se pruža. Ja znam da u se sigurno ponovno prijaviti sljedeće godine!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!