Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
FOTO U Kotoribi otkrivena bista - Joža Horvat je došao u svoju školu

FOTO U Kotoribi otkrivena bista - Joža Horvat je došao u svoju školu

- Međimurska županija i naša Općina imaju posebne zasluge što će prostore naše škole resiti poprsje našeg sumještanina, književnika i moreplovca Jože Horvata čije ime naš škola s ponosom nosi - istaknula je ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba Snježana Matoš, prof.

Bilo je to na svečanosti otkrivanja biste koja je održana jučer navečer u školskom predvorju. Dodala je ponos na Jožu Horvata koji rodnu Kotoribu nije nikada zaboravio i nerijetko ju je spominjao u svojim djelima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- On živi među našim učenicima kroz lektiru, a svake godine povodom njegovog rođendana 10. ožujka obilježavao kao Dan, odnosno Tjedan Jože Horvata, a sve u sklopu školskog kurikuluma-istaknula je posebno.

Otkrivanju poprsja prethodio je dojmljiv kulturni program koji je bio posvećen imenu i djelu toga književnog velikana.

- Joža Horvat, naš Jožek, kako ga stariji rado zovu, rođen je u Kotoribi daleke 1915. godine. U svakoj prilici rado je naglašavao da je u svom rodnom mjestu, Kotoribi, proveo najljepše godine svoga života jer je uživao u najvećoj slobodi.

Jednom prilikom je napisao:  U mojem ranom djetinjstvu sreća mi je bila sklona;danju u školi ili u skitnji, u sumrak sam osluškivao glasanje sova, u svitanje cvrkut zeba i sjenica. Kao dječak zavolio sam prirodu, sve životinje i ljude koji su me okruživali. Ta je ljubav u meni potaknula čežnju za slobodom bez koje je život osiromašen.

Isječak je iz retrospektive njegova života koju su u vidu recitala izvele učenice: Loris, Mia, Nika i Magdalena.

- Danas našeg Jože više nema. Godine 2012. Otišao je na drugu obalu mora u pratnji svojih jedrenjaka da zagrli one koje je prerano izgubio, svoje sinove Miću i Marka. Za nas će Koža zauvijek živjeti, Naša škola, koja s ponosom nosi njegovo ime, čuvat će uspomenu na velikog čovjeka koji nas je proslavio u svijetu, kako svojim književnim djelima, tako i hrabrim pomorskim podvizima, rekli su na kraju učenici.

Da mlade naraštaje vrate u dane kada je Joža dolazio u Kotoribu, a posebno rado u školu svoga djetinjstva, prikazan je kraći film iz 2005. godine, a potom su nas učenici kroz pjesmu, svirku i ples vratili u doba kada je Joža bio dječak njihovih godina. Da bi se prisjetili i Jožinih književnih ostvarenja scenski je prikazan isječak iz romana ‘Waitapu’, romana koji mogu čitati i Kinezi jer je preveden na njihov jezik.

Općinski načelnik Ljubomir Grgec u obraćanju nazočnima prisjetio se je dana kada je Joža dolazio u Kotoribu, ali i onih u Zagrebu kada su Kotoripčani odlazili u njegov dom stisnuti mu desnicu uz njegov rođendan.

- I ako su u njegovom domu bili mnoge poznate osobe, Joža bi prekidao slavlje i s ponosom bi rekao kako su došli njegovi Kotoripčani - prisjetio se jednog od zajedničkih trenutaka. Rekao je kako su Kotoripčani s Jožom bili sve do njegove smrti te na posljednjem oproštaju na zagrebačkom Mirogoju. Izrazio je želju da Joža ostane zauvijek živjeti u ovoj sredini i da bude nadahnuće onima koji ovdje stječu svoja znanja.

Josip Grivec, zamjenik međimurskog župna Matije Posavca, pozdravio je skup u ime Međimurske županije dodavši kako je ponosan što Joža dolazi u ovaj donjomeđimurski kutak i što dolazi na pravo mjesto, u svoju školu koja će tako s njegovim poprsjem biti u cijelosti 'njegova'.

Poprsje su otkrili Grivec i Grgec uz pomoć učenika Paula Dornika i Marka Fundaka.

Brončano poprsje je napravio čakovečki umjetnik Boris Leiner, i sam prisutan svečanosti, već prije tri godine i ono je do sada bilo u jednom županijskom uredu. I sam umjetnik je svjedočio tome činu, a svečanosti su uz učenike, njihove roditelje, sadašnje i bivše učitelje škole, obnašatelje političkih funkcija u Općini Kotoriba, uz dožupana Griveca, bili dr.sc, Sonja Tošić- Grlač, voditeljica Odsjek za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine i pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije, dr. sc. Blaženka Novak, voditeljica Odsjek za obrazovanje, kulturu i sport pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Međimurske županije, a tu je bio i Jožin dugogodišnjiprijatelj dr. Danijel Režek, predsjednik Zavičajnog kluba Međimurje u Zagrebu, a nekada alfa i omega političkog i gospodarskog života Međimurja.

Škola nosi ime Jože Horvata od 14. lipnja 2014. godine, nadnevka koji će ući u školsku povjesnicu, a zacijelo će u njoj biti mjesta i za 13. studeni. Ovaj događaj bio je i obol Mjesecu hrvatske knjige i spomena na Jožinu smrt 26. listopada 2012. godine.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!