OSNOVNA ŠKOLA STRAHONINEC na Gran Canariji

Učiteljice OŠ Strahoninec, Tea Horvatić, Snežana Nedelkovska iTamara Vidović, sredinom su mjeseca studenoga posjetile španjolsku partnersku školu na Kanarskim otocima. Sedmi sastanak u sklopu međunarodnog Erasmus+ KA2 strateškog partnerstva pod nazivom NUMERACY@ENGLISH održan je u mjestu Valsequillo, na prelijepom otoku Gran Canaria.

U KA2 strateškom partnerstvu sudjeluje sveukupno devet škola diljem Europske unije: Cinfães- Portugal (koordinator projekta), Strahoninec – Hrvatska, Kaleti – Latvija, Brodnica – Poljska, Lucca – Italija, Besançon – Francuska, Belfast -Ujedinjeno Kraljevstvo (dvije škole), Valsequillo, Gran Canaria – Španjolska.

Tijekom boravka na Gran Canariji, učiteljice susudjelovale u nizu radionica vezanih uz CLIL (Content and Language Integrated Learning) metodu, metodu integriranog učenja jezika i nastavnog sadržaja, to jest poučavanju pojedinih nastavnih predmeta na engleskom jeziku. Na Kanarskim otocima se CLIL metodom bave već od 2004. godine, najprije eksperimentalno, postepeno provodeći usavršavanja učitelja, da bi u 2016./17. godini pokrenuli projekt PILE koji je proširena CLIL metoda, te osim engleskog kao stranog jezika obuhvaća i druge strane jezike.

Partnerske škole su prije i tijekom sastanka pripremile dijelove višejezičnog, slikovnog, matematičkog rječnika koji će osim u papirnatom obliku biti dostupan i u online verziji.

Kulturološki dio sastanka obuhvaćao je razgledavanje dražesnog mjesta Valsequillo u kojem se nalazi partnerska škola, posjetu Učiteljskom centru u mjestu Galdar i muzeju i arheološkom nalazištu Cueva pintada.

Vrlo zanimljivo bilo je vidjeti i isprobati tradicionalno kanarsko hrvanje i splet plesova kanarskog arhipelaga. Bilo je vremena i za posjet prekrasnoj plaži u mjestu Telde. Naročito je upečatljivo bilo pješačenje i planinarenje brežuljcima Gran Canarije uz pogled na prekrasan krajolik otoka.

Također, učiteljice su sudjelovale u radionici izrade tradicionalnih predmeta od gline ‘pintaderas’ i radionici sviranja s priljepcima, ‘lapas del sol’.

Projekt Numeracy@English se polako primiče kraju. Slijedi osmi susret partnera u Belfastu i završni susret u Brodnici, u Poljskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije