NAGRADA Otisak srca za OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Draškovec

>> NAGRADA Otisak srca za OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Draškovec

Međimurje slovi kao kraj s radišnim ljudima. Ali i kraj čiji su ljudi filantropi u srcu. Od najmlađih uzrasta važno je raditi na razvoju volonterizma. Posao za koji se ne dobiva novčana nagrada, nego se nagrada zapisuje negdje u srcu. Prvog dana prosinca dvije se međimurske škole mogu pohvaliti nagradama koje su primile za doprinos razvoju volonterizma. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva dodijelila je 10 nagrada za razvoj volonterstva ”Otisak srca” osnovnim i 5 nagrada srednjim školama. Dobitnici nagrada su Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica za svoje projekt pod nazivom ”Treća smjena” i OŠ Draškovec za projekt ” Zdravo druženje”.

Cilj projekta OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice jest uvesti nove sadržaje u kulturni i društveni život lokalne zajednice. Promovirati “SOVA” – Sobočku organizaciju volontiranja i volonterizam, a jedan od ciljeva je i povezivanje škole i lokalne zajednice u cjelinu, gdje je škola poveznica. Na sastanku volontera i Učeničkog vijeća predložene su sljedeće aktivnosti: Informatika za umirovljenike, Natjecanje u pletenju, Prva pomoć – predavanje, mjerenje šećera, Izrada uskrsnih ukrasa, Kuhanje – prodaja jela, Promatranje noćnog neba, Društvene igre, Fotografske radionice, Čitanjem do zvijezda, Zadruga – prodajna izložba, Predavanje roditelja koji je zaposlen i odrađuje treću smjenu. Procjenjujemo da će se u navedene akcije u projektu “Treća smjena” uključiti gotovo svi učenici i zaposlenici škole. Osnovni cilj je ljudima pružiti nove načine ispunjavanja slobodnog vremena. Predviđeno je da će se akciji odazvati oko 300 ljudi; što kao članovi neke udruge, što kao roditelji ili staratelji naših učenika. Osnovna nit vodilja je ostvariti dobru suradnju s lokalnom zajednicom osobito s udrugama koje djeluju na području općine Mala Subotica.

Projekt OŠ Draškovec “Zdravo druženje” inicijativa je koju su osmislili učenici iz ukupno 4 međimurska naselja, a s obzirom na ruralno područje te trendove iseljavanja i starenja stanovništva uočili su da populacija starije životne dobi nije uključena u društvene, sportske i kulturne aktivnosti. Kako bi to promijenili, osmislili su dva vrijedna projekta: Turnir na otvorenom s bakama i djedovima te Zdravi dan. Zdravi dan je akcija koja je inspirirana Svjetskim danom zdravlja, a učenici su za taj dan osmislili cjelodnevno druženje s bakama i djedovima, zajedno će poslušati nutricionista te učiti zajedno o važnosti zdrave prehrane i zdravog života.

Na svečanosti dodjele nagrada “Otisak srca” koja je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu OŠ Tomaša Goričanca predstavljali su: ravnateljica škole Đurđa Horvat, učiteljice Željka Štampar Zamuda – voditeljica volontera, učiteljica Nikolina Hampamer – voditeljica Medijske grupe, učiteljica Iva Mihalic Krčmar – predstavnik Školskog odbora, knjižničarka Patricija Husajina, učenici: Petar Vlašić, Ana Vojković, Hana Halić, Barbara Novak i Valentina Lacković. Prestižnu nagradu za OŠ Draškovec preuzeli su: ravnateljica škole Margit Mirić, učenik Jan Horvat i njegov djed Ivan Židov, Marko Madić i njegov djed Stjepan Madić, Karlo Balent i njegova baka Anđela Komorski, knjižničarka Natalija Benko te tajnica Anica Sokač. Iako na oko potpuno različite škole u jednom su iste, obje škole misle globalno, a djeluju lokalno.

Ova je nagrada najbolji način da se obilježi 5. prosinca Međunarodni dan volontera. I ne zaboravite… dobro se dobrim vraća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije