GRADITELJSKA ŠKOLA ČAKOVEC Na nacionalnoj televiziji, umjesto na kavi

>> Na nacionalnoj televiziji, umjesto na kavi
>> Na nacionalnoj televiziji, umjesto na kavi

Graditeljska škola Čakovec ove je godine drugi put pozvana u emisiju programa za mlade ‘Ni da ni ne’. U rano subotnje jutro umjesto na kavu krenuli smo na snimanje, a sam dolazak na Prisavlje izazvao je radost jer se prilika za takvo iskustvo ne pruža svaki dan i svakome. Istini za volju, ne možemo poreći laganu tremu.

Pravo sudjelovanja u emisiji ostvarili smo filmom ‘Hoću letjeti’, koji su naše bivše učenice Nina Drk i Kristina Jagec, pod mentorstvom prof. Ljiljane Ille i Emilije Kovač, snimile u Caritasovom ‘Dnevnom boravku Antun Bogdan’, ustanovi s kojom surađujemo već niz godina. Film je snimljen kao prilog za natječaj u okviru ‘Projekta Drugi HRT-a’, a govori o ljudima s posebnim potrebama.

Debata: pripreme i realizacija

Nas dvadesetak učenika Graditeljske škole Čakovec nekoliko se tjedana pripremalo za gostovanje na HRT-u. Nina, snimateljica i montažerka, koja je bila najupućenija u temu pružila nam je veliku podršku i na samom snimanju, tj. u debati, na čemu joj zahvaljujemo.

Nakon kratkog razgovora u garderobi o proceduri snimanja te nekim tajnama kamere, svjetla, mikrofona i montaže, krenuli smo prema studiju, a nervoza je u tim trenucima dosegla vrhunac. Međutim, paljenjem kamera trema je nestala, a ostala je samo snažna želja da se govori i što aktivnije sudjeluje.

Tema o kojoj smo razgovarali, ‘Vidljivost djece s teškoćama u razvoju znak je zrelosti društva’, aktualna je, mnogo se o njoj govori pa smo junački prionuli poslu. Ono što gledatelji na televiziji neće vidjeti jesu zezancija i svi oni trenuci kad smo jednostavno pucali od smijeha pa su strpljivi snimatelji morali neke scene ponavljati i po četiri puta ne bi li uspjele. Za vrijeme snimanja tri puta smo glasali i zanimljivo je bilo vidjeti kako neki od nas mijenjaju svoje mišljenje nakon razgovora i argumenata drugih.

U jednom dijelu snimanja, uz voditelja Davida, pridružio nam se profesor filozofije Tomislav Reškovac, koji nas je svojim pitanjima navodio na dublje promišljanje teme.

Meni osobno snimanje je proteklo kao razgovor sa starim znancima. Kad smo nakon snimanja razmjenjivali iskustva, većina se složila sa mnom. Bili smo suradnici, i to – dobro pripremljeni, na čemu zahvaljujemo drugoj ekipi – našim profesoricama (Romina Fic, Darja Šupljika, Anja Zadravec-Jančikić, Marijana Dugandžić-Cvetko, Emilija Kovač, Ljiljana Ille).

Dotad su mi Zita, Andrija, Luka, Melita, Leon, Rahela… bili stranci ili neki tamo u hodniku, a nakon ove zajedničke ‘bitke’, mi smo ekipa! Iskustvo sa snimanja svima koji su sudjelovali u projektu bit će od velike koristi u budućnosti.

Voditelj i osoblje iz režije bili su vrlo zadovoljni našim razgovorom te su nam uputili mnoštvo pohvala. O vremenu emitiranja emisije na Trećem programu HRT-a obavijestit ćemo vas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije