Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
SREDNJA ŠKOLA PRELOG Priločki klecinprot - čarobna priča se nastavlja...

SREDNJA ŠKOLA PRELOG Priločki klecinprot - čarobna priča se nastavlja...

Dakle, priča ide ovako. Jednom davno (otprilike u doba Marije Terezije ;) preko vrijednih seoskih kuharica jedna je samo plemića dostojna slastica stigla i u domaći skromni hrvatski dom.

Još jedna istovremena priča opet veli da su se njemački doseljenici na Hrvatskom prostoru koristili tiskanim kuharicama u kojima su pronašli recept za jednu u svakom pogledu posebnu slasticu - pravu malu energetsku i afrodizijsku bombu.

I još jedna onda legenda kaže da je baš tu slasticu svaka mlada snaha u Prelogu morala znati pripremiti (pazite sad zamku :) - po receptu muževe majke ili bake!

Ljudi dragi, ovo su priče o Klecinprotu, i to Priločkom klecinprotu, vrhunskom božićnom tradicionalnom kolaču, čiju je tajanstvenu priču prošle godine oživjela i od zaborava spasila Srednja škola Prelog.

Klecinprot je voćni kruh karakterističan za blagdansko božićno vrijeme koji se priprema na način da se odabrano sušeno voće po želji domaćice nasjecka i potopi u alkohol (rum i/ili rakiju) na tjedan dana uz svakodnevno miješanje. Nakon toga se dan ranije ili na sam Badnjak ujutro pripremi tijesto za kruh u koje se umijesi voćni nadjev te se stavi peći na 180°C oko 1h.

Evo, otkrili smo vam recept, čiju smo malu tajnu ipak zadržali za sebe :-P

Vjerujte, ovo nije običan kolač, s običnom pripremom – ovo je pustolovina!

Do našeg smo recepta prošle godine, iskreno, došli uz puno muke jer se stoljećima prenosio samo usmenim putem (dokumentirali smo, ispitivali, intervjuirali, istraživali). Ovim putem još jednom zahvaljujemo kustosima Muzeja Međimurja Čakovec na susretljivosti, posebno Vladimiru Kalšanu te ravnatelju Tomislavu Greguru i Stjepanu Gradečaku na ideji i podršci.

One koje su najzaslužnije za kompletiranje recepture i svladavanje pripreme Klecinprota su naše brižne čuvarice tradicije – žene, bake, naše Priločanke – koje su se sjetile i najsitnijeg detalja kak se to negda delalo. Stoga su te ženice zaslužile da ih se spomene poimence: Cecilija Gradečak, Sanja Novak, Julijana Naranđa, Katarina Glavak, Franciska Vuk (koja nam je u školi pokazala i tehniku izrade Klecinprota), Jela Martinec i Marija Jeđut. Hvala im od srca!

I ove godine nastavljamo ovu čarobnu priču. Ekipa Srednje škole Prelog već neko vrijeme marljivo, s puno ljubavi i pažnje priprema namirnice, sjecka i miješa sastojke kako bi Priločki klecinprot na vaš stol stigao na vrijeme.

Njegovu vrijednost prepoznat ćete upravi vi, pravi sladokusci, istinski poznavatelji kvalitete, obožavatelji vrhunskog, zdravog i domaćeg… Kupite, kušajte neodoljive zalogaje, postanite i vi brižni čuvari gastronomske baštine!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!