ETŠ Bernarda Orehovec – gošća koja utjelovljuje ekonomičnost i eko-proizvodnju

Tijekom prosinca Ekonomsku i trgovačku školu u Čakovcu u dva je navrata pohodila Bernarda Orehovec, koja na osobiti način utjelovljuje ekonomičan pristup i eko-proizvodnju, koja je ujedno majka triju kćeri, baka sedmero unučadi i prabaka, trgovačka poslovotkinja u miru i eko-uzgajivačica.

Oba puta Bernarda Orehovec je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu održala vrlo zanimljiva i poučna izlaganja te su učenice i učenici mogli uživati u živoj riječi autentične i jedinstvene Bernarde, osobe s velikim životnim, profesionalnim i eko-uzgajivačkim iskustvom.

Pri prvom susretu domaćin je bio 3. UR razredni odjel, a pri drugomu 4. K, a nazočili su još predstavnice i predstavnici iz 4. A, 4. UR, 3. HT i 4. HT razrednih odjela.

Bernarda Orehovec je govorila o tomu kako se prije četvrt stoljeća susrela s biodinamičkim poljodjelstvom (povod je bila bolest njezinoga unuka) te kako se nakon odrađenoga radnoga vijeka, najvećim dijelom u ulozi trgovačke poslovotkinje, sasvim posvetila izučavanju načela biodinamičkoga poljodjelstva i njihovoj svakodnevnoj praktičnoj primjeni u vlastitom uzgoju povrća i voća.

Glavna osobitost biodinamičkoga uzgoja (kojega je utemeljio dr. Rudolf Steiner, rođen 1861. u Međimurju) je da se ne rabe nikakvi herbicidi, fungicidi, pesticidi, dušićna gnojiva ni ostali industrijski proizvedeni kemijski spojevi, koji su mahom vrlo otrovni i štetni za ljude i za okoliš, nego se u uzgoju rabe isključivo prirodni i potpuno neštetni pripravci, čija učinkovitost uz to višestruko nadmašuje kemijske spojeve.

Pri tome je od najveće važnosti slijediti tzv. sjetveni kalendar. Naime, uopće nije svejedno u koji dan se pojedine kulture siju, presađuju, ubiru i prerađuju, jer upravo slijeđenje tih prirodnih ritmova omogućuje najveću moguću vitalnost na taj način uzgojenim biljkama i hranjivu vrijednost plodovima.

Uporabom prirodnih pripravaka i slijeđenjem sjetvenoga kalendara osigurava se nabolja hrana na svijetu. Nadalje, Bernarda je tumačila koliko je važno očuvati izvorne tradicijske sorte, stoga se upravo sada usmjerava na projekt vezan uz prikupljanje i čuvanje izvornoga sjemena.

Zaključno je Bernarda Orehovec počastila sve nazočne učenice i učenike svojim izuzetno ukusnim i hranjivim eko-proizvodima, spravljenima od namirnica koje je sama posadila, ubrala i proizvela!

U ime Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu zahvalu na izlaganjima i na tome što je učenicama i učenicima spremno i otvoreno prenijela dio svoga bogatoga životnoga (kao majka, baka i prabaka), profesionalnog (kao trgovačka poslovotkinja) i eko-uzgajivačkog (kao biodinamička poljodjelka) iskustva te na njenim vlastitim delicijama koje je donijela, izrekao je organizator posjeta profesor psihologije Davorin Zorko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije