Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
LEKTIRA ZA 4. RAZRED 'Bez spolovila ostajali tate, bez sisa mame'?!

LEKTIRA ZA 4. RAZRED 'Bez spolovila ostajali tate, bez sisa mame'?!

Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u svojem programu imaju obradu duhovne ili religiozne poezije pa se tako na listi lektirnih naslova našla knjiga 'Pusa od krampusa' Zvonimira Baloga

Zbirka pjesama naglašava odnos čovjeka i Boga, a roditelje učenika je posebno zaintrigirala pjesma 'Gospa Međugorska' te tvrde kako njezini stihovi nisu primjereni za tu dob. Čitava zbirka, osim izrazito religijskog karaktera, odiše nacionalnim nabojem, pišu 24sata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 'Gospi Međugorskoj' među ostalim stoji: ''Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Bleiburg, Jazovka i druge špilje postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske su zbilje. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja.

Nisu bile izbirljive provalničke kame, djeci su parale utrobe, kopale su oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su kliještima čupali, kad bi pod okriljem mraka, krvavih očiju u usnule domove upali”. 

Navedena knjiga nalazi se na popisu naslova za lektiru, ali uz još tri Balogova djela koje nastavnik može birati -  “Ja magarac”, “Nevidljiva Iva” ili “Zmajevi i vukodlaci”.

Iz resornog Ministarstva su poručili kako se navedeni naslov ne nalazi na popisu lektire u sklopu kurikuluma Hrvatski jezik te da će se ovakve teme, s uvođenjem pilot-projekta kurikularne reforme, sustavno rješavati, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!