ERASMUS+ MIGRATION MATTERS Susret na Siciliji

>> ERASMUS+ MIGRATION MATTERS Susret na Siciliji

Na drugom susretu Erasmus+ projekta Migration Matters u Milazzu na Siciliji Gospodarsku školu predstavljali su Viktor Mesarić i Juraj Srpak, učenici 2. PT razreda, pod vodstvom svojih mentora Vedrane Močnik i Zvonimira Siladija. Tema sastanka bile su ekonomske migracije, stoga su učenici pripremili veoma zanimljive i aktualne prezentacije i plakate progovorivši o svim aspektima iseljavanja stanovništva, od najstarijih vremena pa sve do danas.

Hrvatski je tim prikazao ekonomske migracije, njihove uzroke i posljedice, u Međimurju od razdoblja nakon Drugoga svjetskoga rata, najčešće u Njemačku, Austriju i Švicarsku, preko ratom izazvanih migracija 90-ih godina, do suvremenoga doba kada se iseljavaju uglavnom mladi, visokoobrazovani ljudi u neke nove obećane zemlje, npr. u Irsku ili skandinavske zemlje.

Timovi zemalja partnera u projektu, Njemačke, Litve, Grčke, Portugala, Španjolske, Francuske, Poljske i Italije predočili su isti problem u vlastitim zemljama. Usporedivši sva izlaganja, moglo se zaključiti da su ljudi, bez obzira na nacionalnost ili vjeru, oduvijek težili boljemu životu, često se nadajući da će ga pronaći izvan domovine.

Škola Institutio Tehnico Leonardo da Vinci pokazala se kao izvrstan domaćin omogućivši nam da tijekom sedmodnevnog boravka posjetimo najpoznatija turistička mjesta u okolici Milazza, kao što su Messina, Taormina, Castelbuono, Cefalu, kušamo njihova tipična jela poput arancino, pidone, mozzarella in carrozza, calzone, cannolo, ali i provedemo nezaboravne trenutke u druženju s vršnjacima iz Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije