ČITANJEM ususret Danu materinskoga jezika

>> Čitanjem ususret Danu materinskoga jezika

U utorak, 20.2.2018. godine učenici 4.g razreda Ekonomske i trgovačke škole posjetili su II. osnovnu školu u Čakovcu. Učenici su zajedno s profesoricom Hrvatskoga jezika Senkom Sklepić i knjižničarkom Leom Resman-Borković posjetili osnovnoškolce kako bi obilježili Dan materinskoga jezika uz čitanje knjiga.

U susretu su sudjelovali učenici osmih razreda iz II. osnovne škole, a dobrodošlicu učenicima iz 4.g razreda zaželio je ravnatelj te učitelji Hrvatskoga jezika. Susret je započeo čitanjem ulomka iz djela Kristiana Novaka “Črna mati zemla”. Učenici su bili podijeljeni u skupine te su dobili različite zadatke.

Skupine su se sastojale od učenika četvrtog i osmog razreda te su tako bila zastupljena različita razmišljanja. Razgovaralo se o navikama čitanja, najdražim lektirnim naslovima, izražajnom čitanju te o broju knjiga koje učenici pročitaju tijekom godine. Učenici četvrtog razreda pročitali su nekoliko ulomaka iz svojih najdražih djela te prokomentirali s osmašima dojmove.

Učenici su nakraju izlagali zaključke do kojih je došla njihova grupa te podijelili s ostalima svoje dojmove. Druženje se završilo razgovorom o Ekonomskoj i trgovačkoj školi te upisima u srednju školu, a susret je bio zabilježen zajedničkom fotografijom.

Učenici su se oprostili puni dojmova i s nadom da će se u budućnosti opet održati se sličan susret. (Helena Šardi, 4.g)

Čitanje nas obogaćuje. Omogućuje nam da maštamo, sanjamo i zamišljamo. Naš rječnik postaje bogatiji, uči nas različitim svjetonazorima, a razvija mozak i govorničke sposobnosti. Svjesni važnosti čitanja te promicanja čitateljskih navika u mladih, odlučili smo na satu Hrvatskoga jezika posjetiti učenike II. osnovne škole Čakovec. Ponijeli smo papire, bojice, zadatke i knjigu po vlastitom izboru.

Nakon što su nas ugostili u svojem razredu, uslijedilo je druženje uz knjigu. Bili su to različiti romani iz svijeta znanstvene fantastike, ljubavni romani, ali i poneka zbirka kajkavskih pjesama. Razgovarajući, saznali smo da učenici čitaju svakodnevno, u školi, zajedno s roditeljima, a poneki i zaspu s knjigom u rukama.

Najzabavniji su im satovi izborne lektire kada samostalno izlažu djela te imaju priliku podijeliti s ostalim kolegama svoje dojmove i komentare. Naravno, preporuke i aktualizacija također su dio njihova sata izborne lektire. Svi učenici osnovnih i srednjih škola, slažu se s obrazovnom reformom te smatraju da bi učenici trebali čitati više, ali prema vlastitom izboru. Isto tako, razgovarali smo o upisima u srednju školu, odnosno fakultet i o svakodnevnim učeničkim obvezama koje zaokupljaju naše mlade glave.

Velika je čast biti okružen mladim ljudima koji tek započinju svoje srednjoškolsko školovanje. Zajedničkim radom i motivacijom možemo stvoriti idealno društvo te naposljetku i kvalitetne mlade ljude koji će jednog dana voditi i stvarati. Kao maturalni razred, želimo im sreću pri upisu u željene srednje škole te im poručiti da uvijek, usprkos svakodnevnim obvezama, pronađu vremena da pročitaju nekoliko redaka svoje omiljene knjige. Knjiga nas obogaćuje. (Lidia Vinković, 4.g)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije