NOVI DOM EU sredstvima do prvog Studentskog doma u Čakovcu

Međimursko veleučilište u Čakovcu uspješno je privelo kraju projekt ‘Uključivo studiranje’ kojim je revitalizirana zgrada 22G starog vojnog kompleksa za potrebe prvog Studentskog doma u Čakovcu.

Ukupna vrijednost projekta “Uključivo studiranje” je 8.992.075,00 kuna od čega je EU sufinancirala 8.866.180,00 kuna bespovratnih sredstava. Međimursko veleučilište u Čakovcu uložilo je vlastita sredstva u visini od 4 milijuna kuna. Projekt je započeo 1. ožujka 2015. godine a završava 1. ožujka 2018. godine.

Međimurskom veleučilištu sredstva su dodijeljena iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu natječaja “Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju”, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Povodom završetka projekta, u Međimurskom veleučilištu danas je održana konferencija za medije. Novi studentski dom u Čakovcu ima 39 ležaja u 27 soba (24 na katu i tri u prizemlju), s implementiranim sustavom “pametnih soba” i s devet dodatnih sadržaja za studente. Među osnovnim popratnim sadržajima u Domu su kuhinja, kafić, restoran (60 mjesta), čajna kuhinja, knjižnica, čitaonica opremljena računalima, skriptarnica i praonica rublja opremljena s dvije perilice i dvije sušilice.

Za opuštanje i rekreaciju studentima su na raspolaganju društvena prostorija i sportsko-rekreacijska prostorija. Dr. sc. Nevenka Breslauer, prof. v. š., dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, na konferenciji je naglasila:

– Završetkom ovog projekta “Uključivo studiranje” učinjen je mali korak za nas, ali veliki za studente u Čakovcu i Međimurju, jer nakon 100 godina visokog obrazovanja u Međimurju studenti će prvi puta dobiti Studentski dom s kuhinjom, restoranom i ostalim pratećim sadržajima

Matija Posavec, mag. ing., župan Međimurske županije, istaknuvši zadovoljstvo završetkom projekta, na konferenciji je rekao:

– Kvalitetno studiranje podrazumijeva i kvalitetne preduvjete, a ovo je jedan projekt koji podiže kvalitetu studiranja u Međimurju.

Nazočnima se obratila i Kristina Augustić, potpredsjednica studentskoga zbora Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. – Sigurna sam da će ovi uvjeti motivirati naše studente da još više uče, razvijaju se i da budu konkurentni i prepoznati na tržištu rada – rekla je.

Realizacijom projekta povećava se i dostupnost studiranju osobama s invaliditetom za čiji boravak je osigurano 6 ležaja (po dva ležaja u jednoj sobi) sa svom popratnom infrastrukturnom prilagodbom.

Postavljanjem rampe za invalide i podizne platforme, osobe s invaliditetom moći će koristiti prostor restorana, kafića i čitaonice što će izravno doprinijeti povećanju motivacije i zadovoljstva studenata.

Studentima koji će stanovati u studentskom domu troškovi stanovanja će se smanjiti dvostruko te će se tako studentima u nepovoljnom položaju osigurati lakše studiranje uz niže troškove. Svi redovni studenti koji ne stanuju u blizini mjesta studiranja trenutno putuju ili stanuju u privatnom smještaju, a njihov trošak života mjesečno iznosi u prosjeku oko 2.200 kn, od čega u prosjeku za smještaj i režijske troškove potroše 1.200 kn.

Odlukom Međimurskog Veleučilišta u Čakovcu utvrđeni su i kriteriji po kojima će studenti u nepovoljnom položaju ostvariti pravo na smještaj u studentskom domu.
U Kriterijima je definiran sustav bodovanja prema kategoriji invalidnosti i socijalno-ekonomskog statusa.

Povoljnije i pristupačnije studiranje imat će dugoročni utjecaj na nastavak školovanja studenata u Čakovcu i povećanje broja diplomiranih studenata, a niži troškovi smještaja za studente iz socijalno ugroženih skupina smanjit će potrebu za zaposlenjem tijekom studija te tako ujedno smanjiti rizik od odustajanja te dodatnim slobodnim vremenom unaprijediti učenje i ishode učenja.

Viši studentski standard osigurat će atraktivnost visokoškolske ustanove te će motivirati veći broj osoba na studiranje u Čakovcu, što će izravno doprinijeti povećanju broja upisanih studenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije