MATEMATIKA I EKOLOGIJA – tangrami i platnene vrećice

U OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu 28. ožujka bio je integrirani dan s temom Svjetski dan voda (obilježava se 22. ožujka). Učitelji matematike pripremili su prezentaciju u obliku kviza o morskim životinjama kao uvod u temu, a nakon toga povezana je ekološka tema s praktičnim radom iz matematike u izradi platnenih vrećica. Praktičan rad izrade platnenih vrećica napravljen je u četvrtak 5. travnja kao radionica s učiteljima u Svetom Martinu na Muri na državnom skupu.



Radionica je bila namijenjena učiteljima osnovnih škola. Vrijeme trajanja radionice je bio jedan sat. Na radionici je sudjelovalo šezdeset učitelja matematike, a među njima je bila i viša savjetnica za matematiku Neda Lesar i ravnatelj iz Svetog Jurja na Bregu Mladen Beuk koji je došao pružiti podršku učiteljima matematike te su uz ostale maksimalno aktivno sudjelovali u radu. Učiteljima je bio potreban pribor koji su osigurali izvoditelji radionice: tkanina, gumb, škare, ljepilo za tkaninu, igla, konac.



Cilj je bio povezati znanja iz matematike s praktičnim radom (mjerenje, rezanje, šivanje, tangram) te povezati ekološku temu očuvanja voda motiviranjem djece i učitelja na korištenje trajnih platnenih vrećica koje su učenici sami izradili i koje su učitelji sami izradili na ovoj radionici.



Učitelji su na radionici dobili škare, platno, vrećicu, iglu, konac, ljepilo i gumb. Zadatak je bio iz platna izrezati tangram te ga složiti u nekom obliku životinje. Tangram je trebalo zalijepiti na vrećicu i sašiti gumb kao oko.



Kako u travnju obilježavamo Dan planeta Zemlje (22. travnja) učitelji će dobiti gotove prijedloge materijala koje mogu iskoristiti tom prigodom ili u bilo koje vrijeme kada imaju neku ekološku temu u školi, a potrebno je naći poveznicu sa sadržajima iz matematike od 5. do 8. razreda.



Na kraju radionice učitelji su demonstrirali i usporedili svoje radove. Platnene vrećice s motivima Međimurja ostale su učiteljima kao suvenir iz Svetog Martina na Muri. S obzirom da je cijena materijala potrebnog za ovu radionicu oko tisuću kuna učitelji matematike Ivana Kreminski, Anita Horvat i Željko Kraljić najtoplije zahvaljuju sponzorima na donacijama i financijskoj podršci: Čateks d.d. Čakovec, Offertissima Čakovec i portal eMedjimurje.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije