HRVATSKA STVARA Formiranje Code Clubova u Međimurskoj županiji

Zajednica tehničke kulture Međimurske županije prihvatila je sudjelovanje u Projektu ‘Hrvatska stvara’ koji se provodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i uz podršku veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj.

Projekt ‘Hrvatska stvara’ ima za cilj kod mladih u cijeloj Hrvatskoj potaknuti kreativni duh, da se formiraju lokacije gdje se mladi mogu sastajati, učiti i stvarati. Ostvarenjem ovog cilja očekuje se da će se povećati interes mladih za tehničku kulturu te općenito za prirodoslovna i znanstvena područja.

Projektom ‘Hrvatska stvara’ predviđeno je otvaranje najmanje dva Code Cluba u našoj županiji. Prvi klubovi bi još ove školske godine počeli djelovati u III. OŠ Čakovec i u Murskom Središću, a od jeseni u zainteresiranim sredinama u Međimurju. Osnivanje Code Cluba pretpostavlja organiziranje mjesta na kojem će djeca i mladi moći učiti programirati. Ovakva edukacija bit će besplatno dostupna djeci u cijeloj Hrvatskoj.



Što je Code Club?

Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu. Code Club je nastao u Ujedinjenom Kraljevstvu, a vrlo brzo su se klubovi proširili po cijelom svijetu. Trenutno postoj 10 000 klubova u više od 100 zemalja svijeta. Pokretanjem klubova u Hrvatskoj naša djeca dobivaju mogućnost učiti i napredovati na isti način kao i njihovi vršnjaci diljem svijeta. Želja je da se svoj djeci u Hrvatskoj omogući učenje na kreativan i zabavan način, kroz igru, bez obzira na njihovu lokaciju i financijske mogućnosti.

Cilj je da Zajednice tehničke kulture postanu i prve Code Club lokacije unutar županija, centri gdje će se mladi nalaziti i stvarati. Osnivanje Code Cluba je vrlo jednostavno, registracijom na web stranici dobiva se pristup materijalima i rad s djecom može početi.

Dodatno u sklopu projekta ‘Hrvatska stvara’ prvi klubovi u svakoj županiji dobivaju na korištenje 2 STEMI Hexapod robota za učenje i daljnji rad s djecom.


Predstavljanje projekta ‘Hrvatska stvara – formiranje Code clubova’

Predstavljanje projekta će se održati u subotu 14. travnja u Čakovcu, Matice hrvatske 1 (Scheierova zgrada). Na skup mogu doći i roditelji učenika.

Program:
Dvorana u prizemlju zgrade:
9:30 – 9:40 Otvaranje izložbe radova učenika sa županijskog i državnog natjecanja mladih tehničara i učitelja tehničke kulture s radionica stručnog usavršavanja.

Kat zgrade:
9:40 – 10:30 predstavljanje projekta Hrvatska stvara i pokretanje rada Code kluba, riječ gostiju: župan, gradonačelnici i načelnici, poduzetnici, pitanja i odgovori u vezi rada Code clubova

Dvorana u prizemlju zgrade: Početne radionice za grupe učenika će organizirati:
10:30 – 11:30 1. radionica Jelena Tuksar: jelena.tuksar@gmail.com 098 186 71 71
11:30 – 12:30 2. radionica Renata Martinec: kerovecr@gmail.com 098 979 29 57
13:30 – 14:30 3. radionica Zvonko Ljubić: zljubic@yahoo.com 095 524 80 40

Učenici se mogu prijaviti samostalno u jednu od tri termina radionica. Na radionicu treba donijeti laptop ili tablet (miš, podlogu, stik) i produžni kabel s najmanje dva priključka. Kapacitet jedne radionice je 25 – 30 mjesta.

Molimo učitelje da prijave učenike kao grupu iz svoje škole, prema terminima organizatoru pojedine radionice. Neprijavljeni učenici će se moći uključiti u radionicu, ako bude slobodnih mjesta.

Prijave za dolazak na skup radi dobivanja potvrde o sudjelovanju za učitelje i nastavnike na: http://www.hrvatskastvara.eu./raspored-turneje/

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije