U Gimnaziji Žiger gosti iz Europe: Multikulturalnost kao bitna priprema za život

S prvim danima proljeća Škola Žiger zakoračila u nove obveze na međunarodnom planu – u Varaždinu su ugostili svoje kolege, sudionike projekta L.I.F.E., financiranog sredstvima iz Erasmus+ fonda Europske unije. Varaždin su posjetili učenici i profesori iz Italije, Rumunjske, Makedonije, Španjolske i Cipra.

Međunarodno i međukulturalno ozračje u obrazovnim ustanovama nije česta pojava u Hrvatskoj, i zbog toga u Privatnoj gimnaziji Žiger smatraju kako je svaki ovakav susret prilika ne samo za druženje i upoznavanje, već i za otvoreni dijalog između različitih kultura, običaja i svjetonazora.

– Smješten u školski kontekst – kontekst nastave i zajedničkih izvannastavnih aktivnosti – takav dijalog je upravo ono što naši srednjoškolci, budući studenti, trebaju kako bi se i sami otvorili prema drugome i drugačijemu; iako na tome konstantno radimo na redovitim terenskim nastavama, važno je istu tu aktivnost njegovati i u ulozi domaćina, a ne samo gosta – poručuju u Privatnoj gimnaziji Žiger.

Učenici Privatne varaždinske gimnazije proveli su cijeli jedan tjedan družeći se sa svojim gostima te prezentirajući svoje zemlje, pokrajine, gradove i škole. Osim prezentacija i druženja, ugostili su svoje kolege i na nastavnim satima koji su se održali na stranom jeziku, a koje su posjetili i profesori iz ostalih zemalja.

Ovaj put gostujući učenici nisu bili smješteni kod obitelji naših učenika, ali druženja i izlasci nisu izostali ni u popodnevnim i večernjim satima – od Cultural Treasure Hunta (Potraga za blagom) ulicama Varaždina, do večernjih izlazaka i neformalnih druženja. Učenici Privatne varaždinske gimnazije još su se jednom pokazali kao odlični, nesebični i susretljivi domaćini!

– Osim Varaždina, naša ideja bila je približiti gostima širu okolicu grada i znamenitosti kraja. S tim ciljem organizirali smo jednodnevni izlet u sklopu kojeg smo posjetili dvorac Trakošćan te Muzej krapinskih neandertalaca. Uz jednosatnu pauzu za ručak, i ovaj je dan protekao u vedrom i veselom tonu, s malo manje službenih tonova i malo više smijeha, žamora, selfija i druženja općenito – ističe Petar Babić, prof. engleskog jezika i povijesti.

Da ne ostane sve na druženju i zezanciji, učenici PVG-a zadnji su dan projektnog gostovanja u Varaždinu na scenu postavili predstavu Love is for everyone, adaptaciju Romea i Julije za srednjoškolce. Ova je predstava, u režiji profesorice Nede Njegač, premijerno izvedena prošle godine, dok je za ovu prigodu prevedena i izvedena na engleskom jeziku. Glumcima sve pohvale za glumačke i jezične dosege!

Vrijedi uvijek iznova napomenuti koliko je važno, pored mnogih suprotnih tendencija današnjice, naš obrazovni proces otvarati prema našim kolegama iz Europske unije! Interkulturalne suradnje poput ovih ne čine od naših učenika (i profesora) samo iskusne putnike – obrazovni proces koji je otvoren za suradnju, za usporedbu, pa čak i kritiku, jedini je tip obrazovanja koji može kontinuirano napredovati.

– Osim toga, mladi današnjice neusporedivo su mobilniji i brži u donošenju životnih odluka u odnosu na svoje prethodnike, te se upravo ovakvim projektima, putovanjima i suradnjama s kolegama iz raznih krajeva Europe mogu kvalitetno pripremiti za brz, dinamičan i izrazito multikulturalan svijet kakav ih čeka kad krenu na studij! Uz prijateljstva koja se obično njeguju godinama poslije, baš ovakve aktivnosti na najpuniji način obogaćuju njihovo gimnazijsko obrazovanje – zaključuju u Privatnoj gimnaziji Žiger.

Za sve koji su zainteresirani za upis u ovu školu izuzetnih mogućnosti, slobodno nazovite 330 385 ili dođite na Dan otvorenih vrata ove subote, 14. travnja s početkom u 10.00 sati u S. Vraza 37.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije