SMOTRA projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja

>> SMOTRA projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja

U organizaciji III. osnovne škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec te domaćinstvo Srednje škole Čakovec, održana je 5. međužupanijska / 7. županijska smotra projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole – smotra Projekt građanin.Ove su godine vrijedni učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 20 projektnih tema u lokalnoj zajednici, od čega 10 u predmetnoj nastavi, 7 u razrednoj nastavi osnovnih škola te 3 u srednjim školama.

Učenici svojim projektima djeluju na poboljšanje zajednice u kojoj žive, ukazuju na probleme i pronalaze rješenja, čime se izravno uključuju u život svoje lokalne zajednice. Smotru je svečano otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec, uz čestitke svim školama na izradi kvalitetnih projekata, a pritom su mu ‘mali građani’ zahvalili na tome što je još 2012. kada je prvi puta otvarao smotru pružio podršku i dodatni vjetar u leđa učenicima i učiteljima za rad na novim projektima. Istaknuo je kako će ponuđena rješenja za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, uočena i ponuđena od strane učenika, biti itekako korisna svima u javnom sektoru.

Ivona Nakić – Vojnović, viša savjetnica za razrednu nastavu u AZOO-u istaknula je kako su međimurski školarci pokazali da su spremni postati odgovorni građani društva, uz svoju samostalnost i inicijativu, što su prepoznali i u Agenciji za odgoj i obrazovanje. U ime organizatora i domaćina sve prisutne pozdravio je Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec. Istaknuo je kako je za jedan projekt potrebno izdvojiti puno sati planiranja i izrađivanja rada. Čestitao je učenicima i učiteljima na uloženom trudu i vremenu te ohrabrio učenike prije predstavljanja projekata pred članovima povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Oreški, učiteljica savjetnica u VI. OŠ Varaždin, obratila se sudionicima i uzvanicima. Objasnila je propozicije Smotre i zaželjela svima puno uspjeha u obrani svojih projekata. U sastavu deveteročlanog Povjerenstva bili su: Aleksandra Oreški, VI. OŠ Varaždin; Aleksandra Ličanin, Međimurska županija; Sandra Vlahek, OŠ Donji Kraljevec; Dijana Oreški Vidović, III. OŠ Čakovec; Lucija Sanjković Horvat, Gospodarska škola Čakovec; Miljenko Hajdarović, Srednja škola Čakovec; Marija Ciceli Stanković, Međimurska županija;Igor Mesarić, Grad Čakovec i Goran Lapat , Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu.

U prigodnom programu svečanosti predstavili su se učenici Karla Jambrović iz Srednje škole Čakovec, Stjepan Kirić iz Gospodarske škole i Dorja Vincek iz III. OŠ Čakovec kao voditelji programa, zatim zbor Srednje škole Čakovec s mentoricom Petrom Horvat i bend Srednje škole Čakovec koji su nakon himne izveli pjesmu legendarnog i neponovljivog Elvisa Presleya: Don´t be cruel, članovi Folklorne skupine III.OŠ uz pratnju tamburaša i pjevača, pod vodstvom mentorica Ane Jeđud i Marine Korunek, otplesali su dva međimurska kola Nabrala je jabuke petrovke i Lepe naše senokoše, učenice iz Gospodarske škole, Nensi Andrašec i Tena Herceg, uz pratnju Brune Perhoča na tamburici, otpjevale su pjesmu Vuprem oči.

Učenici su bili veoma uspješni u obrani svojih projekata i nestrpljivo čekaju Poziv za Državnu smotru koji stiže krajem travnja. Vjerujemo u odlične rezultate međimurskih i varaždinskih ‘malih građana’ i u to da će njihovi projekti kao i prethodnih godina činiti jednu trećinu Državne smotre.

Podršku Smotri svojom je nazočnošću pružio i Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik za Građanski odgoj i obrazovanje u AZOO-u. Pohvalio je projekte međimurskih i varaždinski učenika te je u svečanoj završnici učenicima i mentorima uručio pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje na Smotri. Ujedno je zahvalio Povjerenstvu na trudu i odvojenom vremenu.

Za besprijekornu organizaciju i domaćinstvo pobrinuli su se ravnateljica III. OŠ Čakovec, Nataša Hajdinjak, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec, Renato Vinko, ravnateljica Srednje škole Čakovec, Gordana Ramušćak i voditeljice županijskih stručnih vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje OŠ i SŠ Međimurske županije, Zdenka Novak i Patricija Topolnjak.

Srdačno zahvaljuju izdavačkoj kući Školska knjiga iz Zagreba čiji je predstavnik, Slaven Pranjić, također nazočio Smotri i razveselio sudionike Smotre prigodnim poklonima. Državna smotra održat će se 21. svibnja 2018.u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti, u organizaciji AZOO-a.

PROJEKTI PREDSTAVLJENI NA SMOTRI:

OSNOVNE ŠKOLE

RAZREDNA NASTAVA

COO Čakovec
Projekt: Lijepa naša
Voditelji: Emina Braniša, Zvjezdana Miri-Barila i Dinka Žulić

OŠ Belica – PŠ Gardinovec
Projekt: Bogatstvo različitosti
Voditelji: Lidija Hertarić i Silvija Micek

VI. OŠ Varaždin
Projekt: Dječja prava
Voditelj: Rosana Štrocinger

OŠ Kuršanec
Projekt: Gumeno igralište
Voditelji: Zvonka Rakuša i Tomislav Magdalenić

III. OŠ Čakovec
Projekt: Leptir plavac
Voditelji: Zdenka Novak i Aleksandar Bartolić

OŠ Ivanovec
Projekt: Mit = legenda?
Voditelj: Irena Levačić

OŠ Prelog
Projekt: Sport za sve – svi za sport!
Voditelji: Branka Podgorelec i Silvija Kosec

PREDMETNA NASTAVA

III. OŠ Varaždin
Projekt: Aktivni u zajednici
Voditelj: Berislav Njegovec

II. OŠ Čakovec
Projekt: Babuška
Voditelj: Snježana Odak Hrkač

OŠ Donja Dubrava
Projekt: Ceker budućnosti
Voditelj: Renata Heric

OŠ Orehovica
Projekt: Jelovnik po mjeri učenika
Voditelji: Marko Horvat i Senija Zadravec-Kermek

OŠ Belica
Projekt: Kaj se pripetilo?
Voditelji: Silvija Micek i Lidija Hertarić

OŠ Jože Horvata Kotoriba
Projekt: Korpa naša svagdašnja
Voditelj: Romina Volar

OŠ Štrigova
Projekt: Od hiže do hiže
Voditelji: Klaudija Kežman i Edita Medved

OŠ Petar Zrinski Jalžabet
Projekt: Škola za sve
Voditelj: Milivoj Dretar

OŠ Štrigova
Projekt: U štrigovskom laboratoriju: “Ideja Europe”
Voditelji: Jasmina Tuksar, Klaudija Kežman i Edita Medved

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec
Projekt: Vatru gasi, brata spasi
Voditelj: Suzana Jagić

SREDNJE ŠKOLE

Medicinska škola Varaždin
Projekt: Distopija – bliska stvarnost ili surova imaginarnost?
Voditelj: Jadranka Težački

Srednja škola Prelog
Projekt: Nosi me ponovno
Voditelji: Mirela Petković i Tanja Gregur

Srednja škola Čakovec
Projekt: Oslobodimo WiFi potencijal
Voditelj: Mijenko Hajdarović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije