OŠ DOMAŠINEC Rezultati skupljanja starog papira

>> REZULTATI AKCIJE SKUPLJANJA STAROGA PAPIRA U OŠ DOMAŠINEC

Već tradicionalno tijekom mjeseca travnja u OŠ Domašinec zaštiti Plavog planeta poklanjamo više pažnje. Buđenje prirode i zelenilo koje se s time povezuje postaje nam poticaj za provođenje niza akcija. Jedna od tih je i akcija sakupljanja starog papira.

Radi se o akciji u koju su neki naši učenici uključili veći dio svojih obitelji koje duže vrijeme skupljaju sav stari papir iz svojih domaćinstava. Upravo zato rezultati svake godine postaju sve bolji.

Učenike podsjećamo da, osim zavidne ekološke svijesti, pokazuju i poduzetničku inicijativu jer sredstva dobivena prodajom papira upotrebljavamo za nabavu papira koji trebamo u nastavi. U ovoj smo školskoj godini ukupno u dvije akcije (jesenskoj i proljetnoj) skupili 10537 kg!

Stoga, svim učenicima i njihovim obiteljima ( osobito onima koji ulažu više vremena i truda u ovu akciju) zahvaljujemo.

Kao poticaj svim učenicima na jače sudjelovanje u akciji mogla bi, kroz svoj sastavak, dati Elena Juračić, učenica šestog razreda. U sastavku u nastavku podučava nas kako se lako grade pozitivne navike kod sebe, a i kako se druge potiče na akciju. Čestitamo Eleni na njezinim osobnim rezultatima u ovoj akciji!

Skupljanje starog papira u mojoj obitelji

Od prvog razreda sudjelujem u akciji skupljanja starog papira za školu. U prvom i drugom razredu nisam donijela puno starog papira jer je moja sestra onda bila u višim razredima pa je više papira bilo zapisano na njezin razred. No, kad je sestra otišla u srednju školu moj razred je uvijek bio među prva tri razreda s najviše papira.

Jedne godine smo imali najviše papira i bili smo oslobođeni od škole jedan dan. Iskoristili smo prvi topao i sunčan dan kako bismo išli u Turčišće gdje smo pekli kobasice, družili se, igrali i promatrali prirodu.

Kad jednom počneš skupljati papir, ne bacaš ga, već ga stalno odvajaš od smeća. Puno papira možeš skupiti samo ako svaki tjedan u jednu kutiju stavljaš letke i novine. Mogu se skupljati i različite kutije od pakiranja jer je to sve papir, a važno je reciklirati.

Ove školske godine ujesen tata je u školu traktorom dovezao 520 kilograma papira, a proljetos, uoči Dana planeta Zemlje, 560 kilograma. Svi moji susjedi, rodbina i tatini prijatelji s posla skupljaju mi papir, čak im je to prešlo u naviku. Njima je samo glavno da se riješe tog papira, a mi taj papir nosimo u školu.

Moj tata radi dimnjake i prođe kroz puno tavana i vidi puno kutija od starog papira. Tada ih zna pitati treba li im taj papir i oni mu najčešće kažu neka ga uzme ako želi, bar im neće smetati.

U ostavi imamo jednu kutiju u koju stavljamo stari papir. Kad se kutija napuni odnesemo je u garažu gdje taj papir skladištimo. Kad se papir skuplja u školi, tata ga vagne i traktorom i prikolicom odveze u školu. Zato hvala tati što me podržao u skupljanju starog papira.

Skupljanje starog papira nije teško, potrebno je samo malo truda. Na to se navikneš i najljepše je kad na to potakneš i svoje prijatelje iz razreda, a i čuvamo mnoge šume.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije