Vijesti / Školski kutak
Školski kutak
SJAJNI MEĐIMURCI Domagoj i Josip Nino brončani u Beogradu!

SJAJNI MEĐIMURCI Domagoj i Josip Nino brončani u Beogradu!

Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh, maturanti smjera tehničke gimnazije na Tehničkoj školi Čakovec osvojili su brončanu medalju na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika – ICYSodržanom od 19. do 25. travnja 2018. u Beogradu.

ICYS (akronim od engleskog naziva International Conferenceof Young Scientists) je neslužbeno svjetsko prvenstvo u istraživačkim radovima za srednjoškolce u nekoliko znanstvenih disciplina. Ove su godine u natjecanju sudjelovali učenici iz 32 države s tri kontinenta (Europe, Azije i Amerike) koji su predstavili 156 istraživačkih projekata, od čega ih je 40 iz fizike. ICYS se održava u različitim državama, a član je Svjetske federacije natjecanja iz fizike. Domagoj i Josip su poziv na ovo natjecanje zaslužili pobjedom na prošlogodišnjoj Državnoj smotri samostalnih eksperimentalnih radova iz fizike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nagradu su dobili za prototip elektromagnetskog topa koji su sami napravili i na kojem su proveli velik broj ispitivanja s ciljem detaljnog razumijevanja fizikalnih principa njegovog rada i poboljšanja njegovih performansi. Mentor s Tehničke škole Čakovec bio im je profesor Damir Štampar.

Na razvoju prototipa, mjerenjima i izradi istraživačkog rada Domagoj i Josip radili su subotama u Laboratoriju za eksperimentalnu edukaciju koji je pokrenuo Institut za sinergiju znanosti i društva (ISZD) u okviru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. S njima su predano radili mentori dr. sc. Dejan Vinković i Stjepan Gornik iz ISZD-a koji imaju velike zasluge za ostvarene uspjehe u natjecanjima.

Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika je posebna vrsta individualnog natjecanja u fizici, matematici, računalnim znanostima i ekologiji za učenike srednjih škola stare između 14 i 18 godina. Sudionici trebaju pripremiti samostalni istraživački rad na temu koju sami odaberu i predstaviti ga u 5 do 10- minutnim prezentacijama na engleskom jeziku pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom koji evaluira radove i prezentacije.

Međunarodna natjecanja pružaju talentiranim srednjoškolcima mogućnost usvajanja novih znanja i stjecanja iskustava koja su ključna za njihov daljnji razvoj u vrhunske znanstvenike. Ovakva vrsta natjecanja je važna jer potiče sudionike da se bave istraživačkim radom, prezentiraju i raspravljaju o rezultatima istraživanja, da pišu istraživačke radove i prezentiraju rezultate na stranom jeziku.

Gotovo svi sudionici će kasnije upisati fakultete i postati znanstvenici koji će predstavljati radove na znanstvenim konferencijama pa im uspjeh na ICYS-u može znatno pomoći u budućoj znanstvenoj karijeri. Ovakva natjecanja su posebno važna danas, kada neupitne vrijednosti znanosti koja nam je omogućila kvalitetu života do sada neviđenu u ljudskoj povijesti, kontinuirano napada niza nazadnjačkih inicijativa, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Zbog ovih izrazito negativnih momenata potrebno je kontinuirano ulagati u popularizaciju znanosti kako bi najkvalitetniji među mladima odabrali put znanstvenika i inženjera. Ovakav znanstveni događaj koji privlači mlade talente iz cijelog svijeta ima veliku važnost u popularizaciji znanosti i stvaranju temelja za daljnji razvoj društva.
Josip i Domagoj uskoro završavaju svoje školovanje na Tehničkoj školi Čakovec i kreću u daljnje školovanje motivirani dosadašnjim uspjesima koje su postigli predanim radom, a Laboratorij za eksperimentalnu edukaciju nastavlja s radom u okviru TICM-a.

Laboratorij postoji od 2012. godine, a pokrenut je suradnjom Instituta sinergije znanosti i društva (ISZD) i TICM-a. Osim TICM-ove opreme, u laboratoriju se koristi i oprema dobivena kao dio Google RISE nagrade koju je Google dodijelio ISZD-u zbog kvalitetnog rada na promicanju znanosti 2013. godine kako bi se olakšalo provođenje ovakvih projekata.

Cilj je svih uključenih u rad Laboratorija motivirati što više učenika i mentora za rad na ovakvim i sličnim zahtjevnim projektima jer se njima stvara baza budućeg istraživačkog i razvojnog kadra u Međimurju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!