edic

Putovanje Europom s kućnim ljubimcima

Druženje sa životinjama i briga za njih čini nas sretnima. Mnogi od nas razvili su duboku povezanost sa životinjama, primjerice sa psima, mačkama ili pticama

Europska unija uvelike je olakšala putovanje s mačkom, psom ili tvorom. U većini slučajeva, potrebna vam je samo putovnica za kućne ljubimce kojom dokazujete da je vaš ljubimac cijepljen protiv bjesnoće. Pravila za druge kućne ljubimce, poput zečeva i kanarinaca, ovise o zemlji u koju putujete.

Putovanje sa životinjama ili biljkama

Putovnica EU-a za kućne ljubimce namijenjena je samo psima, mačkama i tvorovima. Ako imate druge kućne ljubimce poput zečeva ili kanarinaca, trebali biste provjeriti odgovarajuće nacionalne propise o unošenju životinja u zemlju ili iznošenju iz nje.

Ako životinje unosite u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu, moraju se cijepiti protiv trakavice Echinococcus na sljedeći način:

  • cijepljenje mora obaviti veterinar u roku od najviše 120 sati i ne manje od 24 sata prije predviđenog datuma ulaska u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu
  • veterinar koji obavlja cijepljenje upisuje ga na mjesto predviđenom za to u putovnici.

Identifikacija

Vaša životinja mora imati elektronski mikročip ili čitljivu tetovažu stavljenu prije 3. srpnja 2011. s istim brojem koji je naveden u putovnici.

Ostale životinje i biljke

Možete nositi životinje i biljke, uključujući i biljne i životinjske dijelove, kada putujete u države članice EU-a. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola.

Da biste saznali više informacija o pojedinim vrstama uvijek provjeravajte EU-ovu referentnu bazu podataka o trgovini divljim životinjama i biljkama. Osim toga možete se obratiti tijelu nadležnom za provedbu Konvencije CITES u vašoj zemlji kako biste saznali treba li vrsta koju želite uzeti na putovanje certifikat.

Za vrijeme pojave životinjskih bolesti moguća su i lokalna ograničenja za kretanje živih životinja ili proizvoda životinjskog podrijetla. Obratite se nadležnom veterinarskom tijelu ako planirate prevoziti životinje.

PRIMJER

Uvijek provjeravajte smijete li nositi kući ono što ste kupili

Kaya je bila na godišnjem odmoru u Grčkoj. Vratila se kući na Maltu s ogrlicom napravljenom od oklopa morskih kornjača. Carinski službenik pitao ju je ima li dozvolu za ogrlicu. S obzirom da nije imala dozvolu, službenik je ogrlicu zaplijenio. Općenito govoreći, roba se unutar država članica EU-a smije slobodno kretati. Međutim, postoje stroge kontrole kretanja nekih ugroženih vrsta među zemljama. Sljedeći bi se put Kaya trebala obratiti malteškom tijelu nadležnom za provedbu Konvencije CITES i pitati treba li certifikat za proizvod koji želi ponijeti kući.

Više informacija o putovanju sa životinjama i biljkama možete pronaći ovdje.

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prizemlje, soba broj 13. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Najnovije