DOSTI

Radionica “Strategije suočavanja sa stresom” u sklopu projekta “Za bolji život III”

Dana 18. travnja 2019. godine u prostorijama Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održana je radionica na temu strategija suočavanja sa stresom.

Radionica je održana u sklopu projekta “ZA BOLJI ŽIVOT III” kojim se pruža usluga osobne asistencije 17-torici korisnika s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Projekt je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te ukupna vrijednost projekta iznosi 2.495.900,00 kuna.

Radionici je prisustvovalo 16 osobnih asistentica koje pružaju uslugu osobne asistencije. Govorilo se o stresnim situacijama koje su osobne asistentice doživjele na poslu ili u nekom drugom kontekstu. Znamo da stresne situacije mogu utjecati na psihičko i fizičko stanje osobe stoga ga je važno “staviti pod kontrolu”. Pritom su upoznate sa strategijama suočavanja sa stresom te sa asertivnom komunikacijom. S obzirom na posao koji osobni asistenti obavljaju, na strpljenje i razumijevanje koje im je potrebno za rad s osobama s invaliditetom, važno je da osvijeste izvore stresa te se s istima suoče. Uz to bi trebali iskreno izražavati vlastito mišljenje, osjećaje i stavove bez kršenja prava osoba s invaliditetom.

Za kraj su osobne asistentice upoznate s poučnom pričom “Jeste li mrkva, jaje ili zrno kave?”. Stresne situacije mogu nepovoljno utjecati na neke osobe, kao što kuhanje utječe na ove namirnice. Ako smo kao mrkva, iz teške situacije ćemo izaći fleksibilniji, puni razumijevanja ili ćemo se pretvoriti u slabiće.

Ako smo kao jaje, postat ćemo tvrđi, jači i otporniji ili pesimistični i nedostupni. No, ako smo kao zrna kave, možemo se dobrovoljno pretvoriti u nešto bolje. Na kraju su osobne asistentice pozvane da razmisle u kojoj se od tih namirnica pronalaze.

Najnovije