PORUKA DIDASKA

Ne možeš niti konkurentan bez stranih jezika!

Strani jezici posebno su važni za međimurske tvrtke!

Činjenica je da strani jezici postaju sve važniji za gospodarstvenike u Međimurju zbog sve učestalijeg međunarodnog poslovanja i stranih investitora.

Poslovni uspjeh tvrtke često ovisi o poznavanju barem dva strana jezika. Strane jezike koristimo kod pismene korespondencije, telefonskih razgovora, prezentacija, sastanaka, na sajmovima, radionicama i predavanjima. Samo oni koji profesionalno i sigurno vladaju stranim jezikom su u velikoj prednosti pred drugima.

Ako znate barem dva strana jezika:

  1. Lakše ćete se zaposliti i napredovati na radnom mjestu.
  2. Bit ćete uvjerljiviji pri sklapanju poslova s inozemnim klijentima, te lakše i brže stvoriti prisniji odnos ako poznajete i njihovu kulturu.

Koji jezik je za Međimurce korisniji – engleski ili njemački?

U idealnim uvjetima, osoba aktivna u poslovnom svijetu u Međimurju trebala bi znati oba jezika radi komunikacije sa stranim partnerima i klijentima.

Njemački nam je potreban zbog neposredne blizine zemalja njemačkog govornog područja i sve češćih  investicija poduzeća iz tog područja.

Engleski nam je koristan za ostale zemlje koje nas okružuju i čija su poduzeća u kontaktu s našima. Isto vrijedi i za ostale jezike poput ruskog, francuskog ili talijanskog – bilo bi idealno tečno govoriti što više jezika jer jezici otvaraju vrata u poslovnom svijetu.

Ne možete biti konkurentni bez znanja stranih jezika

Europska unija pred nekoliko je godina izradila plan obrazovanja prema kojem bi svaki njezin građanin trebao znati barem tri jezika, no u Hrvatskoj vrlo mali broj ljudi poznaje barem dva svjetska jezika. 

Što se tiče poslovnog jezika, moramo reći da, iako osobe na menadžerskim pozicijama dobro govore opći poslovni jezik, i oni bi s vremena na vrijeme trebali pohađati specijalizirane jezične programe koji možemo izraditi po njihovoj mjeri. 

Razlog tome je što se i poslovni jezik mijenja velikom brzinom i uvijek ima mjesta za “poliranje” određenih jezičnih vještina. Tako je npr. važno znati tzv. diplomatski jezik, koji je ključan u pregovorima.

Strani jezici važniji od radnog iskustva
Prema istraživanju provedenom u našoj zemlji, stranim jezicima najbolje se služe osobe između 15 i 34 godine. Veliki broj polaznika Didaska svjedoči kako je poznavanje stranog jezika važno za radno mjesto koje trenutno obavljaju, a dio njih smatra kako je znanje stranih jezika u nekim profesijama važnije od radnog iskustva.

Jezične edukacije za tvrtke s područja Međimurja

Što se tiče zastupljenosti održavanja tečajeva poslovnog jezika u tvrtkama, unatrag 10 desetak godina mnoge su hrvatske tvrtke, nažalost, u velikoj mjeri smanjile ili u potpunosti ukinule edukaciju iz stranih jezika, što se već nakon par godina pokazalo kao neispravan korak.

Didasko je unutar svojih 8 godina poslovanja za 60tak tvrtki s područja Međimurja i okolice organizirano razne vrste tečajeva stranih jezika u obliku ih-house edukacije, dakle samo za njihove djelatnike (u skupini ili individualno), ili su uključivali svoje djelatnike u skupine Didaska u standardne programe, individualnu nastavu ili u konverzacijski tečaj, prvenstveno s ciljem usavršavanja govornih vještina.

Obrazovanje je glavni instrument razvoja svake zemlje
Sistematsko i kontinuirano ulaganje u jezičnu i poslovnu edukaciju danas se u Hrvatskoj pa tako i u Međimurju, veže uglavnom uz velika i srednja poduzeća, nažalost manja poduzeća ulažu nedovoljno u taj vid edukacije. 

Obrazovanje je glavni instrument razvijanja ekonomske politike neke zemlje. Kvalitetna suradnja obrazovnih institucija, poput naše, i poduzetništva nužna je kako bi se mogao osposobiti kadar kompetentan da zadovolji potrebe gospodarstva.

U današnjem poslovnom svijetu vješto korištenje stranog jezika i sigurnost u komunikaciji s poslovnim partnerima pridonose uspješnosti poslovanja. Iako smo mala zemlja, moramo biti svjesni da nam višejezičnost itekako može pomoći  u otvaranju vrata za toliko priželjkivan strani kapital. Tvrtke koje sistematski i kontinuirano ulažu u jezičnu ili poslovnu edukaciju mogu povećati prodaju za više od 40 posto u odnosu na konkurente koji to ne nemaju.

Mislite i na svoj osobni razvoj!

Govoreći strani jezik, obogaćujemo sebe kao osobu, lakše prihvaćamo razmišljanja drugih naroda, razumijemo njihove raznolikosti i vidimo dalje.

Prema europskim preporukama, komunikacija na stranom jeziku druga je ključna kompetencija u nizu od osam, koje pojedinac treba steći da bi poboljšao svoje mogućnosti uspjeha u sve dinamičnijem svijetu rada.

POSLOVNA MINI AKADEMIJA – POSLOVNA EDUKACIJA U SURADNJI S TVRTKOM AVUS d.o.o.

Poslovna mini akademija ili Leadership za menadžere namijenjena je vlasnicima i direktorima tvrtki, menadžerima i rukovoditeljima s ciljem poboljšanja vještina vođenja i upravljanja, koje će im olakšati stvarnu poslovnu svakodnevicu, te pomoći u postizanju boljih rezultata i zadržavanja kvalitetnih zaposlenika.

VODITELJICA:

Mr. Sc. Asja Lajtman Bosilj čiji će vam konkretni savjeti primjenjivi u praksi pomoći u poslovnoj svakodnevici.

Više o Poslovnoj mini akademiji pročitajte na http://www.didasko.com.hr/leadership-za-menadzere/

Za više informacija o usavršavanju stranih jezika obratite nam se na lidija.buljan@didasko.com.hr, 099 259 1701.

Veselimo se Vašim prijavama!

Jezično edukativni centar i ustanova Didasko

Športska 6a, Čakovec

Trg. Bana J. Jelačića 6, Prelog

didasko@didasko.com.hr

099/259 17 01 ili 099/422 98 66

Najnovije