Vincekovo

Dođite na Vincekovo u Sveti Martin na Muri

S početkom godine stigao je i početak novog vinogradarskog ciklusa. On se od davnina u raznim krajevima slavi na dan Svetog Vinka, a veseli pohod od vinograda do vinograda sastavni je dio ovog veselja. U vinorodnom kraju Svetom Martinu na Muri ovaj je dan od posebne važnosti

Za što bolju vinogradarsku godinu

Vincekovo označava početak vegetativnog ciklusa sezone, a tog dana vinogradari nazdravljaju vinovoj lozi u čast, sa željama da im nova vinogradarska godina bude što plodonosnija. Tradicionalni obredi pozivanja vinove loze na buđenje popraćeni su pjesmom i zdravicama, što cijelom događanju daje veselu notu.

Organizirani pohod u župni vinograd

Ove se godine Vincekovo u Svetom Martinu na Muri slavi u nedjelju, 20. siječnja u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke udruge Sveti Martin.

Tradicionalni pohod u župni vinograd započinje u 14 sati, a okupljanje svih zainteresiranih je u 13:30 u centru Svetog Martina na Muri. Dođite u 13:30 u centar i krenite do župnog vinograda gdje će se održati tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Cijeli će događaj uveseljavati ansambl Polanski zvoki iz susjedne Slovenije koji će razbuditi sve prisutne, i trseke i posjetitelje.

Njima će se tradicionalno pridružiti i prijateljska kulturno-umjetnička društva, pa dođite obilježiti Vincekovo u Sveti Martin na Muri!

Najnovije