POZITIVNA PRIČA IZ DOMAŠINCA

BUČINO ULJE Bister – međimurska uljara za europsko tržište

Jedina su hrvatska uljara u lancu proizvodnje bučinog ulja s međunarodnim IFS certifikatom. Njihovo ulje nalazi se na policama diljem Hrvatske upravo njemačkog trgovačkog lanca Lidla, a u sklopu njihovog projekta Okusi zavičaja.

Donosimo pozitivnu priču iz Domašinca. Nakon dobivenih informacija sa terena koje su nas zainteresirale, zavirili smo u poslovnu politiku obiteljske uljare Bister, orjentirane isključivo na proizvodnju i prodaju bučinog ulja te sekundardno, ulja od suncokreta i konoplje.

Poslovne 2015. godine prema razvrstavanju NKD-a bili su druga uljara u Hrvatskoj po količini izvezenog ulja (u obzir su uzete sve uljare u RH). Jedina su hrvatska uljara u lancu proizvodnje bučinog ulja s međunarodnim IFS certifikatom.

IFC internacionalni certifikat razvili su njemački maloprodajni lanci kako bi dobili osnovu za provjeru privatnih robnih marki, odnosno kako bi razvili međunarodnu sigurnosnu normu za tvrtke koje se bave proizvodnjom privatnih robnih marki za trgovačke lance.

Njihovo ulje nalazi se na policama diljem Hrvatske upravo njemačkog trgovačkog lanca Lidla, a u sklopu njihovog projekta Okusi zavičaja. 100% bučino ulje koje je u ponudi u svim trgovačkim lancima je upravo međimursko – Bisterovo. 

– Moramo priznati da smo ovih dana bili pod stresom. Uspješno je riješen audit odnosno nadzor za daljnje dobivanje IFS certifikata koji jamči kvalitetu i sigurnost hrane, u ovom slučaju našeg bučinog ulja koje stavljamo u ponudu diljem Hrvatske putem Lidla – rekli su nam iskreno Jasmina i Ivica Bister u čiju smo uljaru ušli kako bi porazgovarali o njihovoj proizvodnji i plasmanu bučinog ulja.

U posao su krenuli, ne skrivaju, skromno. Prije deset godina. U prenošenju imena ‘Bister’ prošli su kako kažu, cijelu Hrvatsku. Od Dubrovnika do Osijeka te brojnih malih sajmova u Hrvatskoj te sajmova u Grazu, Munchenu, Berlinu te u Strasbourghu kao jedini iz Hrvatske na štandu domaćih proizvoda prilikom ulaska Hrvatske u EU… 

Početak kao i svaki drugi, nije bio lagan. Vrijeme su pretežno provodili u proizvodnji, dok sad promišljaju i posljednjih godina rade na podizanju kvalitete svojih proizvoda.

Rade i hladno prešanje ulja, ovlašteni i za prešanje bio ulja i imatelji certifikata Austria Bio Garantie

–  Dakako da smo ponosni da jedini u Hrvatskoj u branši proizvođača bučinih ulja imamo internacionalni certifikat kvalitete IFS. Također pratimo tržište te smo se izdigli iznad klasične proizvodnje konvencionalnih bučinih ulja. Prošle godine opremili smo uljaru prešom za hladno prešanje buče, suncokreta te konoplje te smo jedini u našem kraju ovlašteni za prešanje BIO (eko, organskog) ulja od provjerene sirovine bio podrijetla, a sve to garantira certifikat kvalitete Austria Bio Garantie, rekao nam je bračni par Bister.

Ulja, kako konvencionalna, hladno prešana ili bio proizvode sami ili rade uslužno za klijente.

– Proizvodnja bio ulja nije samo hip i trend već budućnost i mi smo tu priliku na tržištu vidjeli i odlučili je iskoristiti – rekli su.

Iznenadio nas je njihov plasman bučinog ulja.

– U izvozu nam završi 95%, dok na domaćem tržištu prodamo 5% – rekao nam je Ivica Bister.

Rad na kvaliteti i prepoznatljivosti kvalitete imena Bister

Cilj im je ostati stabilan proizvođač, pratiti tržište, trajati te biti prepoznatljiv po kvaliteti te naravno – raditi na svojem brendu i čuvanju imena.

– Svake godine ulažemo u samoedukaciju, kako nas tako i djelatnika te svi pohodimo primjerice susjednu Austriju, Štajersku kako bi iz kolijevke proizvodnje bučinog ulja prenijeli u našu tvrtku ono najbolje – rekla nam je Jasmina Bister.

Njihov prodajni asortiman bučinih ulja je raznolik – prodaju Salatno crno ulje (mješavina 20% bučinog – 80% suncokretovog), Međimursko crno ulje (60% bučinog – 40% suncokretovog) te Kraljevsko ulje (100% bučino), bio bučino ulje (100% bučino).

– Najviše se traži 100% bučino ulje, koje punimo i za trgovačke lance. Restorani pretežno traže i kupuju salatno ulje, s toga uvijek provjerite koje ulje iz asortimana stavljate na salatu, kako ne bi došlo do zabune u kvaliteti – kažu Bisteri.

Otkup koštica kroz cijele godine

Uljara Bister kroz cijelu godinu otkupljuje koštice golice, a iznos koji plaćaju je 15,00 kuna po kilogramu. Isplata odmah.

Poslovni pokloni

Bisteri su za kraj poslovne godine pripremili prigodne poslovne poklone te punjenja bučinih ulja.

– Moramo za kraj spomenuti jednu zanimljivost. Prodaja bučinog ulja uspoređujući kontinent i ‘more’ je ‘al pari’. Mi naravno značajni dio pripisujemo turistima, ali sretni smo kad ‘primorci’ pored svojeg maslinovog traže i naše bučino ulje s kontinenta.
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije