Međimurska energetska agencija

MENEA organizira prekograničnu radionicu umrežavanja javnog i privatnog sektora za potrebe energetske obnove višestambenih zgrada

Međimurska energetska agencija d.o.o. od 1. rujna 2017. godine, u suradnji s još dva projektna partnera iz Hrvatske i Mađarske, provodi projekt EE SUN – Energetski učinkovito i održivo urbano susjedstvo financiran iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Glavni cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada na prekograničnom području. U sklopu navedenog projekta, a sve s ciljem povezivanja i buduće potencijalne suradnje javnog i privatnog sektora na prekograničnom području za potrebe razvoja inovativnih shema energetske obnove višestambenih zgrada, Međimurska energetska agencija d.o.o. u srijedu 28. studenog 2018. godine u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o. na adresi Bana Josipa Jelačića 22B, Čakovec organizira Prekograničnu radionicu umrežavanja javnog i privatnog sektora za potrebe energetske obnove višestambenih zgrada. Radionica je namijenjena projektantima, izvođačima radova na energetskoj obnovi višestambenih zgrada, predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, javnim poduzećima te financijskim institucijama koje različitim instrumentima financiraju projekte energetske obnove. Među predavačima će uz stručnjake iz područja građevinarstva i strojarstva sudjelovati i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

U sklopu projektnih aktivnosti koje su provedene do sada, izrađena je analiza postojećeg stanja višestambenih zgrada na području obuhvaćenom projektom u kojoj je utvrđeno kako je većina zgrada u prekograničnom području izgrađena u periodu između 1945. i 1990. godine te se većina njih suočava s energetskim problemima zbog čega imaju veliki potencijal za energetskom obnovom. Sukladno tome, rješavanju energetskih problema višestambenih zgrada potrebno je pristupiti na sustavan i cjelovit način, a dobra suradnja između svih dionika ključ je postizanja maksimalnih ušteda s minimalnim investicijama. Na temelju navedene analize izrađena je zajednička prekogranična metodologija za energetsku obnovu višestambenih zgrada kojom je definiran postupak odabira potencijalnih zgrada koje imaju najveće potrebe za energetskom obnovom primjenom odgovarajućih kriterija (godina izgradnje, veličina zgrade, građevinski elementi zgrade, itd.). U sklopu navedene metodologije izrađen je i registar višestambenih zgrada koji sadrži 1844 višestambene zgrade na području pet županija – Međimurske županije, Osječko-baranjske županije te županija Zala, Somogy i Baraya. Kao rezultat implementacije navedene metodologije, identificirane su 24 višestambene zgrade koje su uključene u provedbu pilot-projekata. U sklopu provedbe navedenih pilot-projekata, za odabrane zgrade provode se energetski pregledi što će rezultirati izradom izvješća o provedenim energetskim pregledima te energetskih certifikata u kojima će između ostaloga biti definirane mjere za energetsku obnovu po principu najbolje vrijednosti za novac kao i mogućnosti financiranja iste.

Međimurska energetska agencija d.o.o. već je odabrala šest višestambenih zgrada na području grada Čakovca koje imaju najveću potrebu za energetskom obnovom. Za odabrane zgrade Međimurska energetska agencija d.o.o. putem projekta financira provedbu energetskih pregleda, izradu izvješća o provedenim energetskim pregledima i samih energetskih certifikata. U pitanju su višestambene zgrade smještene na sljedećim lokacijama: Vukovarska ulica 9 i 13, Zrinsko-frankopanska ulica 10, Ulica Ivana pl. Zajca 11 i 13 te Istarska ulica 14. Krajnji rok za izradu navedenih dokumenata je 28. studenoga 2018. godine. Provedbom energetskog certificiranja postiže se promocija potrebe za energetskom obnovom višestambenih zgrada na području Međimurske županije te se daje primjer svih korisnih učinaka koji se postižu energetskom obnovom višestambenih zgrada.

U sklopu projektnih aktivnosti, Međimurska energetska agencija d.o.o. je 18. rujna

2018. godine provela informativnu radionicu o energetskoj obnovi višestambenih zgrada s ciljem informiranja suvlasnika višestambenih zgrada i šire zainteresirane javnosti o učincima i dobrobiti temeljite energetske obnove višestambenih zgrada.

**Ovaj članak proizveden je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Međimurske energetske agencije d.o.o. i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Najnovije