Međimursko veleučilište

S MEV-a u Čakovcu na studentsku razmjenu u svijet i natrag

Međimursko veleučilište u Čakovcu svoje studente potiče na studentske razmjene, radi na širenju mogućnosti sklapanjem Erasmus+ bilateralnih sporazuma kojih ima već 29 te u sklopu njih nudi opciju studijskog boravka ili studentske prakse.

U doba studentskih dana svijet je prepun mogućnosti, a studentska razmjena jedna je od njih čiju vrijednost je nemoguće dokraja izmjeriti. Većina mladih otvorena je za nova znanja, no nekima su potrebni dodatna motivacija i odgovori na mnoga pitanja.Oni kojima nedostaje motivacije i ohrabrenja, mogu ih pronaći u pričama studenata koji su razmjenu iskusili.

Erasmus+ kao pomoć u pronalasku posla

Dobrobiti studentskih razmjena protežu se na nekoliko razina, a često se naglašava ona u kojoj je Erasmus+ jedna od odličnih mogućnosti za stjecanje dodatnih vještina i kompetencija i učvršćivanje postojećih. Upravo to je u razmjeni prepoznao Robert Radiković, student Menadžmenta turizma na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu koji je svoj Erasmus+ studijski boravak proveo u gradiću Brežice u Sloveniji. Svjestan da mu studentski dani brzo protječu i da će se uskoro naći na tržištu rada te se tamo susresti s konkurencijom i zahtjevnim poslodavcima, odlučio je uložiti svoje vrijeme u poboljšanje osobnih vještina i kompetencija. Osim toga, u razmjeni je vidio i dobru priliku da upozna obrazovni sustav u nekoj drugoj državi. “Stekao sam mnoga znanja o turizmu koja prije nisam imao, a koja će mi u velikoj mjeri olakšati pisanje završnog rada.”

Izlazak iz komfor zone

Valentino Kelemenić dolazi iz Petrijanca i student je 3. godine Održivog razvoja na MEV-u, a iskoristio je već nekoliko mogućnosti razmjene – 2 puta bio je na studentskoj razmjeni u trajanju od 6 mjeseci, prvo u Mađarskoj pa u Izraelu, a jednom na studentskoj praksi u Poljskoj u trajanju od 3 mjeseca. Njegova je želja za razmjenom tinjala dugo, no na nju se konačno odlučio kada je počeo studirati i shvatio da mu treba odmak iz njegove komfor zone – one u kojoj je “24 godine živio na istom mjestu, pod istim krovom.” Svojih je prvih 5 mjeseci proveo u gradu Baja u Mađarskoj gdje je pronašao smjer najbliži onom koji studira na MEV-u. Drugu razmjenu od 6 mjeseci proveo je u izraelskom gradu Baršeba jer je Međimursko veleučilište omogućilo tu opciju, a znajući kakvo je Erasmus+ razmjena neprocjenjivo iskustvo, zaključio je da Izrael mora biti prava avantura. “Nakon što sam izašao iz komfor zone i vratio se s prve razmjene, bio sam siguran da želim ponovno na razmjenu. Čim sam saznao za opciju Izraela, nije bilo dvojbi.”

Iskustvo koje mladima mijenja život nabolje

Odlaskom na razmjene, studenti se nađu u međunarodnom okruženju te, kako je naglasio Valentino, “ne uče samo o državi u kojoj se nalaze, već uče o cijelom svijetu”. Dodao je još ovo: “Na moj je život razmjena utjecala tako što sam sada slobodniji i otvoreniji prema novim stvarima i iskustvima, velike promjene više nisu velike.” Robert je bio oduševljen životom u Sloveniji : “Erasmus+ je obogatio moj život za sva vremena kroz razna praktična iskustva. Životom u Sloveniji stekao sam određenu samostalnost, ali i razna poznanstva koja mi dobro mogu doći u privatnom i u poslovnom životu.”

Poticajna atmosfera za čakovečke studente

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu dolaznim i odlaznim studentima bavi se prodekanica za kvalitetu i međunarodnu suradnju dr. sc. Ivana Bujan, v. pred. koja zainteresiranim studentima pomaže u procesu prijave. Zanimljivo je da MEV u području studentskih razmjena i bilateralnih ugovora surađuje u cijeloj Europi, ali i izvan granica EU. Tako je, osim Izraela i Rusije, u pregovorima sklapanje bilateralnih sporazuma s Kinom, odnosno povezivanje institucija iz Kine i Veleučilišta u programu Erasmus+ čime će se omogućiti studentima i nastavnicima stjecanje iskustava u Kini, ali i dolazak kineskih nastavnika i studenata u Hrvatsku. Osim što studenti s MEV-a odlaze u svijet, na MEV rado i dolaze, najčešće studenti iz Portugala i Turske. S tom svrhom, Veleučilište nudi MEV buddy opciju, odnosno studenta prijatelja koji dolaznim studentima pomaže u snalaženju u Čakovcu i studiranju na Veleučilištu. U to se uključio i Robert kojeg je ovo iskustvo motiviralo da se na veleučilištu više angažira u raznim projektima.

Kad ako ne sad?

Na pitanje što bi poručili onima koji razmišljaju o razmjeni, ali nisu dovoljno hrabri, slično su odgovorili. “Ako se ne odvažiš sad, kad ćeš?” – poručuje Valentino i dodaje da se i on pribojavao nove okoline, da su se u njemu javljale sumnje u znanje jezika i uspostavljanje kontakata s nepoznatim ljudima, a sada iza sebe ima 3 razmjene i rado bi još. Robert je mudro zaključio da ovakvu priliku treba iskoristiti, posebno s obzirom na to da Europska unija financira studijski boravak i najčešće pruža dovoljan džeparac za život u stranoj zemlji, mogućnost za upoznavanje drugih kultura i putovanje.

Erasmus koordinatorica dr. sc. Ivana Bujan potvrdila je :”Studenti se vraćaju s pozitivnim iskustvima, a neki su stekli i vrijedne inozemne kontakte koji će im pomoći u daljnjoj karijeri ili školovanju. Nakon razmjene postaju samostalniji i proaktivniji, što smatram da će im uvelike pomoći kod uključivanja u tržište rada. Tijekom razmjene studenti mogu  računati da će dio vremena na razmjeni posvetiti putovanjima, što su neki od njih i više nego dobro iskoristili.”

Najnovije