EDIC Čakovec

Novi EU portal: Što Europa čini za mene?

Nova inovativna internetska stranica koja pokazuje pozitivan učinak EU članstva za građane

Kratki, lako razumljivi dokumenti o tome kako je EU doprinijela boljitku građana sa brzim i jednostavnim pregledom po regijama, profesijama, slobodnim aktivnostima…

Posljednje istraživanje Eurobarometra, objavljeno prošli mjesec, pokazalo je kako se 68% ispitanika slaže da njihova zemlja ima koristi od EU članstva. No rijetko su – na razini EU-a – pobrojane konkretne prednosti EU članstva za tzv. obične građane. Uoči predstojećih europskih izbora u svibnju iduće godine, ova nova stranica trebala bi zorno pokazati u kojoj mjeri EU čini razliku u svakodnevnom životu.

Interaktivnu i višejezičnu internetsku stranicu “Što Europa čini za mene” pripremila je Služba Europskog parlamenta za usluge istraživanja (EPRS). Sadrži stotine lako preglednih dokumenata s primjerima pozitivnog učinka EU-a na živote građana. Korisnici mogu jednostavno pronaći konkretne informacije o utjecaju Europe na njihovu regiju, profesiju, ili omiljenu slobodnu aktivnost.

Na novoj stranici je više od 1800 dokumenata u različitim formatima. Organizirani su u nekoliko glavnih kategorija. Prva pod nazivom “U mojoj regiji” korisnicima omogućuje pregled po odabiru mjesta gdje žive ili rade, te pokazuje na koji je način EU aktivna u gradovima i regijama. Ova kategorija pokriva više od 1400 lokacija u različitim dijelovima Europske unije.

Druga kategorija “U mojem životu” omogućuje korisnicima odabir između 400 kratkih dokumenata o aktivnostima i temama koje su im osobno važne. Primjerice, kako EU utječe na zdravstvenu zaštitu, slobodne aktivnosti, putovanja, sigurnost, potrošačke odluke, socijalna prava? Kako EU pruža potporu građanima u različitim profesijama – od pčelara do vozača autobusa ili pivara? Što je EU omogućila u području slobodnih aktivnosti poput sporta, glazbe, ili u području razonode poput gledanja televizije? U ovoj su kategoriji dostupni digitalni audio zapisi (podcasts) na različitim jezicima.

Dokumenti nisu pokušaj kompilacije svih dosadašnjih postignuća EU-a već su jednostavan prikaz utjecaja EU-a na živote građana. Sadrže zanimljive primjere te poveznice na daljnje informacije.

U kategoriji “Pod povećalom” nude se podrobnija objašnjenja EU politika, te pregled nekih od postignuća ovog saziva Europskog parlamenta. Također, predstavljena su i očekivanja građana o budućim odlukama na EU razini.

Dakle, što Europa čini za vas? Saznajte ovdje: what-europe-does-for-me.eu

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prizemlje, soba broj 13. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Najnovije