Vijesti / Promo
Promo
MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Od petka do nedjelje Lepoglava postaje svjetsko središte čipke!
Lepoglava.net

BRAND GRADA I REGIJE

MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Od petka do nedjelje Lepoglava postaje svjetsko središte čipke!

Sve počinje u petak, u 18 sati, a organizatori se nadaju dobrom vremenu i pozivaju sve da im se pridruže na ovom izuzetno zanimljivom festivalu, jednoj od najznačajnijih tradicijsko-kulturnih manifestacija u Varaždinskoj županiji.

Od petka do nedjelje (14.-16.09.) u Lepoglavi se održava tradicionalni Međunarodni čipkarski festival, jedna od najznačajnijih tradicijsko-turističkih manifestacija u Varaždinskoj županiji. 

Ovo je 22. izdanje ovog festivala, koji je postao jedan od brandova grada Lepoglave.

 - Posebno me raduje što radi festivala grad Lepoglava postaje čipkarsko središte, ne samo Hrvatske, nego i Europe, a pošto je i Lepoglava na UNESCO-voj listi onda postajemo i čipkarsko središte svijeta.  To možemo zato jer su naše čipkarice svojim predanim radom ostavile nama ovu vrijednu baštinu, koju ćemo prezentirati. Želim dobrodošlicu svima, na našem prekrasnom festivalu, pozivam sve da dođu, imat će što vidjeti, uživati u čipkama iz cijele Hrvatske – najavio je festival gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Zemlja partner Festivala ove godine je Italija, čije će se čipke također predstaviti na Međunarodnom festivalu čipke Lepoglava 2018.

Osim Italije, na ovogodišnjem festivalu uz Hrvatsku sudjeluje  još pet europskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija, Mađarska) te svi domaći čipkarski centri (Hvar, Pag, Sv. Marija, Sikirevaci, Slovensko kulturno društvo “Triglav” iz Splita, Trga kraj Ozlja, Križevci, Primošten i domaćin i organizator – Lepoglava).

- Na Festivalu će se s proizvodima čiji je dizajn inspiriran čipkom predstaviti izlagači iz drugih europskih zemalja. I ove će se godine u okviru Festivala održati Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. S posebnim programom predstavit će se zemlja partner Italija, a izdvojila bi zanimljivu modnu reviju, koncert Glazbenog ansambla Hrvatsko-talijanskog društva te tradicionalni nastup kulturno-umjetničkih društava – istaknula je Karmen Šoštarić, upraviteljica zadruge Lepoglavska čipka, najavivši dio programa ovogodišnjeg Festivala.

Temu festivala posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, interesantne radionice i predavanja. U festivalskim danima Lepoglava će posjetiteljima ponuditi niz zanimljivih popratnih kulturno-zabavnih događanja s naglaskom na povezanost kulturne i prirodne baštine. U sklopu festivala obilježavaju se Dani europske baštine 2018.

- Cijelu godinu predstavljamo Lepoglavu kao grad čipke, a ovo je kruna svih naših predstavljanja, svih događanja i sve onoga što mi kroz godinu radimo da bismo naš grad prezentirali kao grad čipke. Sada nam se svi ti centri koje mi kroz godinu posjećujemo, vraćaju u Lepoglavu. Ove godine uz temu 'Čipka i dizajn', festival je bogat s eksponatima koje će čipkarski centri donijeti. Naši posjetitelji će moći vidjeti haljine, nakite, ovratnike, različite uporabne predmete od čipke, sve ono što niste uopće mogli zamisliti da bi se čipka mogla aplicirati – istaknula je direktorica Ureda turističke zajednice grada Lepoglava Ljubica Dubovečak.

Najavila je Dubovečak i poseban svjetlosni show, koji će biti na unutarnjim zidovima pavlinskog samostana, u kojem će biti postavljene izložbe te prikaz tkanja živim tkalačkim stanom, koji će biti postavljen u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Sve počinje u petak, u 18 sati, a organizatori se nadaju dobrom vremenu i pozivaju sve da im se pridruže na ovom izuzetno zanimljivom festivalu, koji će trajati do nedjelje.

- Ove godine želimo pokazati da je stvano čipka prisutna svugdje, ovaj festival je prava čarolija, treba to doživjeti – zaključuje Ljubica Dubovečak.

Više informacija o festivalu možete pronaći na Internet stranici - http://cipkarski-festival.com/, gdje možete preuzeti i cijeli program festivala - http://cipkarski-festival.com/program.pdf

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!