DiscoverEU

IMAŠ 18 GODINA? Putuj besplatno i istraži EU!

Od 12. lipnja do 26. lipnja možeš se prijaviti za osvajanje karata koje će ti omogućiti da putuješ i otkriješ svoj kontinent od srpnja do kraja kolovoza 2018. Sudjelovanjem u inicijativi DiscoverEU doživjeti ćeš slobodu kretanja i bolje upoznati raznolikost Europe, uživati u njezinu kulturnom bogatstvu, steći nove prijatelje i razviti osjećaj europskog identiteta.

Inicijativom DiscoverEU nudi ti se izvrsna prilika da istražiš Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji ti to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Moći ćeš putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba. U pravilu ćeš putovati vlakom.

Međutim, kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama u EU-u koje žive u udaljenim područjima ili na otocima. S obzirom na to da je 2018. Europska godina kulturne baštine, imati ćeš priliku prisustvovati mnogobrojnim događanjima koja će se održavati diljem Europe.

Sudionici moraju dati osobne podatke i navesti pojedinosti o planiranom putovanju. Morat će ispuniti i upitnik od pet pitanja, koji je povezan s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i predstojećim izborima za Europski parlament.

Naposljetku, morat će odgovoriti na dodatno pitanje o tome što misle koliko će se mladih prijaviti za ovu inicijativu. Odgovori će omogućiti Europskoj komisiji da odabere kandidate. Nakon toga, dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018. Putovanje može trajati najviše 30 dana i može se posjetiti najviše četiri strana odredišta.

Kandidati 1. srpnja 2018. moraju imati 18 godina, moraju biti građani EU-a i biti spremni za putovanja ovog ljeta.

Očekuje se da će u okviru inicijative DiscoverEU, čiji proračun za 2018. iznosi 12 milijuna EUR, barem 20 000 mladih dobiti priliku za putovanje po Europi. Svakoj državi članici EU-a dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije.

DiscoverEU prijave: https://europa.eu/youth/discovereu_hr

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prizemlje, soba broj 13. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Najnovije