Alpro Šardi sustavi za niskoenergetsku i pasivnu gradnju

>> Alpro Šardi sustavi za niskoenergetsku i pasivnu gradnju

Energetska efikasnost, niskoenergetska i pasivna gradnja danas su svakako među najeksploatiranijim temama u javnosti i medijima. Sve skupa, dakako, ima smisla – cijene energenata će i dalje, bržim ili sporijim tempom, rasti, a jedini način smanjenja troškova i štete po okoliš je, očito, smanjenje potrošnje. U tom smislu moramo shvatiti ulogu prozora, kao jednog od najvažnijih elemenata u lancu poboljšanja energetske efikasnosti cijelog objekta.

Prozori nisu nimalo jednostavan dio građevine, zapravo se pred njih postavljaju ponajveći zahtjevi. S jedne strane, oni su dio ovojnice zgrade i od njih se očekuju značajna izolacijska svojstva, ali istovremeno, arhitektonski, moraju osigurati kontinuitet unutrašnjosti građevine s vanjskim prostorom i osigurati prirodni dotok svjetlosti u unutrašnjost. S druge strane, po definiciji, oni predstavljaju otvore u fasadi, svojevrstan prekid kontinuiteta.

Najveći dio prozora predstavlja staklena površina, uglavnom je riječ o višeslojnom ostakljenju, s međuprostorima ispunjenim zrakom ili inertnim plinovima koji dodatno poboljšavaju izolacijska svosjtva; s low-e premazom itd. U tehnologiji ostakljenja postignuti su značajni napretci, energetski učinkovita stakla su već uglavnom postala standard u novogradnji i adaptacijama i tu je manje-više sve poznato. Ovdje nam je namjera pozabaviti se drugim važnim elementima prozora – profilima okvira i krila. Naravno, kao posebnu temu moramo spomenuti i pravilnu ugradnju, bez čega nema energetske efikasnosti bez obzira na kvalitetu korištenih materijala.

Tvrtka Alpro Šardi je, kao etablirani proizvođač PVC profila za prozore i vrata, još sredinom prošlog desetljeća, dakle prije većine suvremenih nacionalnih pravilnika o očuvanju energije u građevinarstvu i daleko prije sličnih hrvatskih propisa, sa svojim strateškim dobavljačem, vodećim njemačkim proizvođačem profila za PVC stolariju Kömmerlingom, pokrenula vlastite inicijative za štednju energije. Već tadašnje generacije Kömmerling profila su svojim izolacijskim svojstvima znatno nadmašivale one propisane legislativom, a nova rješenja koja su uslijedila su već učinila konačni pomak prema niskoenergetskoj gradnji korištenjem osnovnih, standardnih profila bez ikakvih dorada ili dodataka.

Tako je sustav Kömmerling 88plus u standardnoj izvedbi imao koeficijent prolaznosti topline Uf ≤1,0 W/m2K, što je uz odgovarajuće ostakljenje elemente napravljene od ovih profila činilo niskoenergetskim. Isto vrijedi i za naš najnoviji proizvod,Alpro Šardi System 76, sustav profila s do sada neviđenim brojem izvedbenih varijanti, te dizajnerskih i tehnoloških inovacija. Uz jednostavno umetanje polistirenskih umetaka u komore, ovako izrađeni prozori su postajali pogodni za pasivne kuće, za što postoje odgovarajući certifikati vodećih europskih certifikacijskih kuća. Zadovoljeni su i iznimno visoki zahtjevi zvučne izolacije, što je naročito bitno za građevine izgrađene blizu izvora buke.

Dakako da prozore ne možemo i ne smijemo svesti na puku energetsku efikasnost – radi se o arhitektonski iznimno atraktivim dijelovima fasade i estetski faktor je nezaobilazan. Svi navedeni sustavi nude veliki izbor oblika i bogatu paletu boja i dekora drveta. Osim toga, Kömmerling je i pionir “fuzije” i vlasnik nekoliko patenata jedinstvenih spojeva aluminija i PVC-a, poput znamenitih sustava AluFusion, AluClip i AluClip Pro, što projektantnima i investitorima otvara neke sasvim nove estetske i oblikovne prostore. Povećana dubina ugradnje omogućava vizualno smanjenje visine profila, odnosno daje cijelom elementu jedan eleganatan, “uzak” izgled, a poboljšana statička svojstva omogućavaju do sada nezamislive veličine elemenata.

Još jedan primjer inteligentne kombinacije materijala i poboljšanja postojećih sustava profila predstavlja Alpro Šardi AddOn sustav u 70, 76 i 88 mm izvedbi i predstavlja dodatni almunijski ostakljeni okvir koji se jednostavno postavlja na standardno krilo, i koji, osim što značajno povećava toplinsku i zvučnu izolaciju, ostavlja u dodatnom međuprostoru mjesto za sustav zaštite od sunca koji se kontrolira daljinskim upravljačem ili gumbima na samom prozoru. Sustav je isproban i u Hrvatskoj i rezultati termografskih snimanja prije i poslije zamjene prozora su bili impresivni, o čemu je su već pisali stručni časopisi. Dodatnu prednost sustava, s estetskog aspekta, predstavlja mogućnost ugradnje gdje su i okvir i krilo u ravni s fasadom, dajući tako atraktivan kontinuitet ovojnoci građevine.

Govoreći o stolariji, ne možemo zaobići i klizne stijene. Općenito, u naputcima o niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji njihova uporaba se ne potencira jer se u pravilu radi o velikim i tehnološki zahtjevnim, kompliciranim elementima kod kojih je teško zadovoljiti visoke standarde niskoenergetske i pasivne gradnje. Alpro Šardi je sustavom podizno-kliznih stijena Kömmerling PremiDoor pokazao da ni tu nema prepreka koje bi nas ograničavale u ugradnji ovih izuzetno atraktivnih elemenata, svojevrsnih “prolaza u vanjski prostor” uz minimalne gubitke energije. Recentna tipska ispitivanja su pokazala da je, uz Uf vrijednost profila 1.2–1.3 W/(m2K) za 88mm 5-komorni sustav moguće ostvariti izvanrednu energetsku efikasnost: čak i standard za pasivne kuće od UD = 0.8 W/(m2K) može se postići uz odgovarajuće izolacijsko ostakljenje. Pri tome je kod testnih elemeneata korištena visina do 2.9 m i standardna širina od čak 6.5 m. Moguća vrijednost zvučne izolacije dostiže impresivnih Rw = 45 dB. Time sustav kliznih stijena Alpro Šardi PremiDoor 88 postaje jedan od najznačajnijih igrača u premium segmentu ovog tipa elemenata. Kao i kod ostatka Alpro Šardi palete proizvoda, osigurani su i širok izbor boja i dekora, kao i varijanta s alu oblogama.

Dakle, sustavi i tehnologije za niskoenergetsku i pasivnu gradnju, kad je PVC stolarija u pitanju, u tvrtci Alpro Šardi postoje i već dugo se uspješno primijenjuju, i to uz visoke arhitektonske standarde na domaćem i jako zahtjevnom inozemnom tržištu. Međutim, kako smo već napomenuli, nipošto ne smijemo potcijeniti značaj pravilne ugradnje – naime, čak i ako imamo vrhunski izolirano oplošje zgrade i vrhunsku stolariju, loša ugradnja će sve dotadašnje napore učiniti besmislenim. U zemljama na koje se obično referiramo, primjerice u Austriji i Njemačkoj, RAL ugradnja je odavno postala standard, a to sve više u ozbiljnoj gradnji postaje i kod nas. Kako je i to tema kojoj treba posvetiti nešto veći prostor i poseban osvrt, ovdje ćemo samo reći da se radi o o nizu smjernica za pravilnu ugradnju; smjernicama koje se stalno ažuriraju, uvijek vodeći računa o čvrstoj povezanosti s aktualnim normama i stanjem tehnologije. Posljednji su put ažurirane i izdane u ožujku 2010. godine, i Alpro Šardi ih dosljedno primjenjuje.

Prošle godine je u Hrvatskoj najzad zaživio Program energetske obnove obiteljskih kuća, koji uključuje poticaje za fizičke osobe, vlasnike kuća. Ove godine, program je proširen i na višestambene i nestambene zgrade, a u financiranje su uključeni i EU fondovi. Predviđeni prostor ne dozvoljava nam detaljno ulaziti u pojedinosti tih programa, ali moramo napomenuti da tražene uvjete mogu ispuniti samo energetski efikasni prozori i vrata s odgovarajućom dokumentacijom. Alpro Šardi je od početka uključen u ove aktivnosti, zadovoljava sve uvjete i korištenjem naših proizvoda možete ostvariti zaista enormne uštede prilikom investicije, ostvarujući pri tome zadovoljstvo udobnog stanovanja, vrhunsku estetiku i niske troškove grijanja i hlađenja u godinama koje slijede.

VRHUNSKI PROIZVOD I ČISTA SAVJEST

Suvremeni prozorski sustavi iz tvrtke Alpro Šardi ispunjavaju i daleko premašuju zahtjeve aktualnih propisa, a sve je to postignuto bez ikakvih kompromisa s funkcionalnošću, ekonomičnošću, estetikom i mogućnostima prilagođavanja individualnim zahtjevima projektanata i investitora. Naši prozori i vrata podjednako su pogodni za novogradnju i sve dominantnije područje adaptacija, izrađeni uz manji utrošak materijala i energije i prilagođeni uvjetima brze, učinkovite i čiste ugradnje. Alpro Šardi uzima ozbiljno svoju pionirsku ulogu kao tržišni lider i proaktivna tvrtka u različitim aspektima europskog trenda održivosti.

U konačnici, to jest smisao: našim kupcima, uz funkcionalno savršen, ekonomski isplativ i estetski dopadljiv sustav prozora i vrata, pružiti i dobar osjećaj ispunjene ekološke i društvene odgovornosti. Vrhunski proizvod i čista savjest. Alpro Šardi.

Vezani sadržaji:

Energetski poticaji: Ipak se kreće
Alpro Šardi PVC prozori i vrata
Alpro Šardi System 76

Najnovije