Inicijativa WiFi4EU: Kako će funkcionirati?

Europski građani uskoro će moći koristiti inicijativu WiFi4EU kojom se podupire instaliranje besplatnih javnih pristupnih točaka bežičnom internetu u lokalnim zajednicama diljem EU-a: na javnim trgovima, u vijećnicama, parkovima, knjižnicama i drugim javnim prostorima.
Europski parlament, Vijeće i Komisija postigli su još 29. svibnja politički dogovor o inicijativi WiFi4EU i njezinu financiranju. Prema dogovoru tri će institucije surađivati kako bi se do 2020. osigurala sredstva u iznosu od 120 milijuna EUR za instaliranje pristupnih točaka bežičnom internetu u šest do osam tisuća općina diljem EU-a.

U ovome članku vam donosimo vam odgovore na pitanja kako će funkcionirati ova inicijativa.

Kome će program WiFi4EU biti dostupan?

Sredstva programa WiFi4EU bit će zemljopisno ravnomjerno raspoređena, tako da će brza internetska veza biti dostupna stanovništvu i posjetiteljima u lokalnim zajednicama diljem EU-a. Procjenjuje se da će program WiFi4EU biti dostupan u otprilike šest do osam tisuća lokalnih zajednica do 2020.

Tko se može prijaviti?

Program WiFi4EU bit će otvoren tijelima javnog sektora, kao što su općine, javne knjižnice, bolnice itd. Svaka će država članica imati određeni broj vaučera. Pojedinosti još nisu utvrđene; o njima će se dogovoriti s državama članicama.

Korisnici (primjerice lokalna tijela) sami odlučuju u kojim će javnim prostorima biti instalirane pristupne točke WiFi4EU, hoće li to biti željezničke stanice, parkovi, knjižnice ili drugi javni prostori.

Osim toga, inicijativa je otvorena i postojećim javnim mrežama; lokalna tijela mogu se po želji pridružiti pristupnim točkama WiFi4EU. Na taj će način postojeće javne mreže također dobiti jedinstveni identifikacijski sustav za krajnje korisnike koji će se nakon prve prijave moći automatski povezati na istu ili bilo koju drugu pristupnu točku WiFi4EU u Europi.

Kada će biti objavljen prvi poziv?

Nakon stupanja na snagu novog zakonodavstva (nakon ljeta), Komisija može dovršiti potrebne administrativne mjere: izmjenu radnog programa Instrumenta za povezivanje Europe koji je osnova za financiranje inicijative, objavu web-mjesta podnositelja prijave itd.
Ovisno o tome, prvi bi poziv trebao biti objavljen krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Postoje li određeni uvjeti koje projekti moraju ispunjavati?

Javne institucije koje se prijavljuju za program trebale bi predložiti instaliranje u prostorima u kojima ne postoje slične ponude besplatne povezivosti na bežični internet.

Korisnici će se obvezati da će najmanje tri godine pružati besplatnu i visokokvalitetnu povezivost na bežični internet za svoje građane i posjetitelje.

Kako se prijaviti za program WiFi4EU?

Podnositeljima prijave na raspolaganju će biti posebna internetska platforma. Projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja, no osigurat će se da program bude dostupan svim državama članicama.

Što će se financirati sredstvima EU-a?

EU će financirati troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici (primjerice općina ili bilo koja druga lokalna javna institucija) financirat će povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme.

Koliki je proračun programa WiFi4EU?

Ukupno 120 milijuna EUR, kako je Europska komisija predložila prošle godine. Taj su iznos tri institucije potvrdile tijekom dovršetka pregovora o višegodišnjem financijskom okviru i proračunskog postupka.

Tko osigurava sredstva?

Sredstva će se osigurati iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – odjeljak za telekomunikacije).
Pregledom višegodišnjeg financijskog okvira pokazalo se da bi se inicijativa Wifi4EU mogla ojačati za dodatnih 25 –50 milijuna EUR izvan CEF-a.

Kako će se operateri uključiti u program?

Svaki korisnik (primjerice općina ili bilo koja druga lokalna javna institucija) kontaktirat će s odabranim telekomunikacijskom operatorom koji će osigurati instaliranje i funkcioniranje pristupa bežičnom internetu najmanje tri godine.

Koji su sljedeći koraci?

Europski parlament i Vijeće službeno će potvrditi novo zakonodavstvo u najkraćem mogućem roku, a službena objava teksta zakona (i njegovo stupanje na snagu) očekuje se nakon ljeta. To je neophodan korak prije donošenja odluke o financiranju i objave prvog poziva na podnošenje projekata.

Više o inicijativi čitajte ovdje

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prvi kat, soba broj 40. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Najnovije