Vijesti / Promo
Promo
Jeruzalem Ormož: Ovih blagdana uživajte uz vrhunska pjenušava vina

Jeruzalem Ormož: Ovih blagdana uživajte uz vrhunska pjenušava vina

Dobrodošli u svijet mjehurića! Blistava, raznobojna i puna života, pjenušava vina Jeruzalem Ormož. Živahnost, svježina i lakoća prepoznatljivi su znakovi popularnih pjenušavih vina iz vinarije Puklavec Family Wines.

Kao nepogrešiv partner blagdanskih dana, zadovoljavaju i zahtjevne ljubitelje mjehurića. Enolozi iz vinarije Puklavec Family Wines bdiju nad pjenušavim vinima s posebnom pozornošću.

Svako pjenušavo vino u sebi nosi svoj jedinstven karakter, a sve ih odlikuje živahnost, svježina i lakoća. Suho pjenušavo vino Brut, polusuho pjenušavo vino Sec, Rosé i Sauvignon te svakako nepogrešivo poluslatko Muškatno pjenušavo vino u sebi nose vrhunac slovenskog znanja.

Obiteljska druženja u prosincu, mjesecu blagdana, nešto su posebno. Da bi vam odabir pjenušavih vina bio lakši, za vas su pripremili kratki vodič, gdje ćete otkriti kako nastaje pjenušavo vino, kako ga pravilno poslužiti te zašto su pjenušava vina sve popularnija.

Sve što ste oduvijek željeli znati o pjenušavim vinima

Kako nastaje pjenušavo vino?

1. Šampanjska ili klasična metoda

Drugo alkoholno vrenje tu prolazi u boci. Osnovnom vinu dodaju se kvas i šećer. Boca se zatvori čepom i tako počinje drugo alkoholno vrenje. Sedimenti koji se nakupljaju u boci stresanjem se usmjeravaju u grlić boce, a nakon toga se boca otvara te se izlučuju sedimenti. Nakon toga, dodaje se izgubljeno vino i slatki liker za uravnoteženje postotka alkohola i specifičnog željenog okusa pjenušavog vina.

2. Charmat ili metoda u spremniku

U tom postupku, drugo alkoholno vrenje prolazi u velikim, nehrđajućim spremnicima, od tuda i ime metoda u spremniku. Fermentacija u bačvama se zaključuje kada se ostvari dovoljan tlak. Nakon sazriievanja, spremnici se hlade i uz filtraciju se odstranjuje kvas.

Kako pravilno poslužiti pjenušavo vino?

Pjenušavo vino mora biti ohlađeno na temperaturu od 6 do 8 stupnjeva Celzijusa. Rosé pjenušava vina mogu si priuštiti koji stupanj višu temperaturu, ali ne previše. Pjenušavo vino otvorimo polako i ne uz glasan zvuk pucanja, jer se u protivnom uznemiri vino. Pjenušavo vino natočimo u visoke čaše malo iznad polovice čaše. Pričekamo da se pjena smiri i uživamo u malim mjehurićima, koji dugo putuju prema vrhu. Preporučamo da nakon otvaranja bocu položite u posudu za hlađenje pjenušavog vina, kako biste zadržali temperaturu za serviranje.

Zašto u blagdanske dane često posežemo za mjehurićima?

- Jer nam donose poseban doživljaj: pjenušavo vino je više od pića. Ono je sinonim za blagdane, romancu, glamour i luksuz.

- Jer su odličan gastronomski dodatak: istražite i otkrijte koji okusi po vašem mišljenju pašu jedan k drugome.

- Jer poboljšavaju raspoloženje: u pjenušavim vinima su prisutni elementi (ne mislimo pritom na alkohol) koji pozitivno utječu na raspoloženje.

Trik: da biste poboljšali taj učinak, čašu šampanjca popijte uz ribu.

- Jer su zabavni: samo otvaranje boce je poseban doživljaj. Sjetite se samo pobjednika sportskih natjecanja (primjerice Formule 1) – uvijek proslavljaju pobjedu uz mjehuriće.

- Jer su za svaku prigodu – neovisno je li to neko slavlje, jednostavno druženje s prijateljima, večera u dvoje, ili jednostavno želite nagraditi sami sebe. Uspjeh osiguran.

SAVJET ZA LJEPOTU

Pjenušava kupka za lijepu kožu

Ugljik dioksid u pjenušavim vinima učvršćuje kožu, već spominjani polifenoli ju navlažuju, blagotvorno djeluju na upale i crvenilo, koji se pojavljuju na koži. Da biste to isprobali, iz pjenušavog vina si napravite kupku: umješajte šalicu mlijeka u prahu, pola šalice soli za kupanje, šalicu pjenušca i žlicu toplog meda. Ovu mješavinu dodajte u kadu punu vode. Nakon namakanja će put biti meka, vlažna, i imat će zdrav tonus.

BLAGADNSKI RECEPT

Čokoladna torta s malinama i muškatni pjenušac

Raskoš muškatnog pjenušca u kombinaciji s malinama? Odlična torta, koja će oduševiti vaše goste i dodatno obogatiti praznični stol. Recept potražite ovdje  ili ovdje.  

Recept je za Puklavec Family Wines pripremila Nina Kastelic, pokretačica bloga Leaneen

Foto: Leaneen

Puklavec Family Wines je jedna od vodećih slovenskih vinskih podruma. Vinska priča obitelji Puklavec počela je 1934. godine, kada je Martin Puklavec imao viziju: zajedno stvarati najbolja vina. Od 2009. godine za vinariju opet brine obitelj Puklavec, koja još uvijek gaji i čuva iste temeljne vrijednosti: strast, težak rad i prednost najvišoj kvaliteti.

Tradicija je isprepletena s najmodernijom tehnologijom, kojom postavljaju nove trendove na području vinarstva i vinogradarstva. Vina iz vinarije Puklavec Family Wines su elegantna i stvorena zahvaljujući beskompromisnoj posvećenosti detaljima. Ona su harmonična i ekspresivna kao i sama regija, koja je dom njihovim vinogradima.

Sve informacije, kao i novosti iz Puklavec Family Wines možete pronaći na njihovim internet stranicama www.puklavecfamilywines.comwww.jeruzalem-ormoz.com, kao i putem Facebook stranice te Instagram profila.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.