MENEA provodi projekt EE SUN u sklopu programa Interreg V-A Mađarska-Hrvatska

Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA) u suradnji s IMRO-DDKK Environment Nonprofit Private Limited Company iz Nagykanizse (Mađarska) i Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje d.o.o. iz Osijeka (Hrvatska) od 1. rujna 2017. godine uspješno provodi projekt EE SUN – Energy Efficient Sustainable Urban Neighborhood (Energetski učinkovito i održivo urbano susjedstvo). Na navedenom projektu MENEA zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje d.o.o. sudjeluje kao projektni partner, dok je vodeći projektni partner IMRO-DDKK Environment Nonprofit Private Limited Company.

Projekt je uz još 54 projekta odobren u sklopu prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga Programa suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Glavni cilj projekta je podizanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada na prekograničnom programskom području putem suradnje i prijenosa dobrih praksi među partnerima kao i putem projektnih pilot aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 204.021,35 €, od čega Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 173.418,14 € (85%). Dio budžeta koji se odnosi na MENEA-u iznosi 49.561,00 €.

Do sada su u sklopu provedbe projekta održana dva sastanka projektnih partnera, jedan u Nagykanizsi u rujnu prošle godine, a drugi u organizaciji MENEA-e, u Čakovcu u ožujku 2018. godine gdje se između ostaloga raspravljalo o aktivnostima koje su se i koje će se provoditi u okviru projekta.

Tijekom boravka projektnih partnera u Čakovcu u vrijeme održavanja drugog sastanka organizirana je studijska posjeta s ciljem prikaza najboljih primjera energetski obnovljenih zgrada na području samog grada. U sklopu toga posjećene su tri višestambene zgrade u ulicama Otokara Keršovanija 2, Valenta Morandinija 3, 5, 7, 9 te Josipa Jurja Strossmayera 7a.



Osim toga u postupku je izrada analize trenutnog stanja u stambenom sektoru na prekograničnom području i zajedničke prekogranične metodologije vezane uz energetsku obnovu višestambenih zgrada. Kako bi se navedena metodologija što bolje implementirala, do kraja 2018. godine u sklopu projekta provesti će se povezivanje ciljanih skupina čime će se ustanoviti baza za suradnju kroz organizaciju različitih događaja zajedničkog umrežavanja te informacijskih događaja u svrhu prepoznavanja stvarnih potreba glede energetske obnove višestambenih zgrada na prekograničnom području.

U sklopu zajedničke prekogranične metodologije izrađen je i registar višestambenih zgrada na području pet županija (2 s hrvatske i 3 s mađarske strane) koji će se koristiti kao baza za odabir 24 zgrada koje će biti uključene u pilot projekte. Provedbom navedenih pilot projekata (12 u Hrvatskoj i 12 u Mađarskoj), koji će uključivati provedbu energetskih pregleda zgrada i izradu energetskih certifikata, definiranje preporuka za energetsku obnovu zgrada po principu najbolje vrijednosti za novac kao i mogućnosti financiranja iste, testirati će se održivost razvijene metodologije u različitim gradskim kvartovima na području Međimurske i Osječko-baranjske županije s hrvatske strane te županija Zala, Baranya i Somogy s mađarske strane.

Daljnji tijek provedbe projekta kao i sve relevantne aktivnosti i novosti možete pratiti i na internetskoj stranici MENEA-e.

“Izradu navedenog članka sufinancirala je Europska Unija. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Međimurske energetske agencije d.o.o. i ni u kom slučaju ne odražava službeno mišljenje Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.”

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Najnovije