UGINULE MLADE RODE

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Je li požar na odlagalištu bio koban i za mlade rode u Totovcu?

Čitateljica nam se javila s fotografijama tri uginule mlade rode. Pita se je li moguće da je to posljedica požara u Totovcu, a odgovor smo potražili od Miljenka Cmrečaka iz Veterinarske ambulante za kućne ljubimce Bioinstituta iz Čakovca

Naši čitatelji iz Totovca poslali su nam fotografije triju uginulih mladih roda. Postavili su pitanje može li njihova smrt biti povezana s dimom i plinovima koji su se razvili u zraku tijekom nedavnog požara na tamošnjem odlagalištu. Njihov upit prenijeli smo mr. sc. Miljenku Cmrečaku, dr. med. vet. iz Veterinarske ambulante za kućne ljubimce Bioinstituta iz Čakovca.

– Ne mogu decidirano odgovoriti na to pitanje, bez da imam priliku pogledati uginule životinje, rekao je Cmrečak. Svaka izvanredna smrt može biti uzrokovana izvanrednim događajem, što je ovdje bio slučaj, ali bez autopsije to ne mogu tvrditi. U svakom slučaju, ako je gnijezdo bilo zahvaćeno dimom i štetnim plinovima, to je moglo naškoditi dišnom sustavu i plućima ptica, posebno jer se radi o mladim ptićima – rekao je.

Iako je u ovakvim situacijama naša najveća briga zdravlje ljudi, treba voditi računa da štetnim djelovanjima narušujemo kompletan eko sustav te ozbiljno ugrožavamo floru i faunu koja nas okružuje.

U nastavku donosimo fotografije uginulih roda iz Totovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije