ZRAVSTVENO EDUKATIVNI ŠTAND

UDRUGA OBOLJELIH OD CELIJAKIJE Porcijunkulovo prigoda za ukazivanje na celijakiju

Već petu godinu imaju svoj štand na ovoj uglednoj manifestaciji ima Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. Njihovo pojavljivanje zauzima pozitivni zamah

Prevođeni Marijom Goričanec iz Strahoninca u Perivoju Zrinskih za vrijeme manifestacije Porcjunklova izmjenjuju se na zdravstveno edukativnom štandu članovi Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. Na štandu dijeli propagandni materijal vezan uz ovu podmuklu bolest, dijele spravljenu hranu, pogotovo slastice, bez glutena, mjere šećer u krvi, a vrlo su dobri savjetnicima svima onima koji boluju ili u svojoj obitelji imaju osobu zahvaćenu ovom bolešću.

Predsjednica udruge nam je rekla kako Udruga oboljelih od celijakije osnivana prije šest godina s ciljem  prevencije posljedica celijakije i netolarencije na gluten, unapređenja tretmana bolesti i zaštite zdravlja oboljelih te podizanje svjesnosti o prisutnosti celijakije i netolerancije na gluten u društvu. Pritom je posebno naglasila: -Misija Udruge je djelovati na podizanju svijesti o celijakiji samih oboljelih i šire zajednice te na poboljšanju kvalitete življenja oboljelih, štiti interese celijakičara, obavještavati o pravilnom izboru namirnica, širiti znanje o posljedicama zanemarivanja stroge bezglutenske dijete oboljelih kao i djelovati na prinicipu opće koristi. Vizija Udruge je educirano, svjesno društvo i oboljeli, rano otkrivanje i dijagnosticiranje celijakije te dostupna i sigurna hrana za oboljele – kaže naša sugovornica i dodaje kako je ta autoimuna kronična i neizlječiva bolest koja se manifestira u crijevima, a kasnije ako se ne prepozna i ne liječi širi se na ostale organe pa ju znaju zvati i bolest svih organa.

Na štandu su zainteresiranima davali konkretna upute u pripremi prehrane jer se po dijagnozi spomenute bolesti oboljelome mijenja način života. Davali su im informacije kako kuhati bez glutena te gdje i kako mogu nabaviti sigurne bezgluteinske proizvode.

Čuli smo kako je iz godine u godinu interes za njihove savjete, odnosno rad Udruge sve veći što je dokaz kako je i sve više oboljelih. Upozorila nas je na radionice koje pripremaju u cilju pripreme hrane, konkretno kruha. Imaju osmišljeni projekt Upoznaj celijakiju preko kojeg su sve češći na javnim okupljanjima.

Dodat ćemo za kraj kako su na štandu mogu dobiti više vrsta keksića, slana jela, jela od povrća, više vrsta kruha, štrudle od jabuka, a u petak, s obzirom da je u Čakovcu blagdan, ponudit će i štrudele s tikvom i sirom. Sve je to djelo ruku spretnih educiranih članica koje koriste namirnice s njihovog popisa.

Prikupljaju i dobrovoljne priloge čija sredstva koriste za rad Udruge. Članice su izrazile ponos na povećanje opsega usluga njihovog štanda, a što govori u prilog i njihove sve veće prepoznatljivosti. Ponose se na realizaciju projekta Celijakija s tisuću lica u koji su uključeni stručnjaci različitih profila koji mogu biti od koristi oboljelima.

Na razini Hrvatske za sada je približno evidentirano 40.000 oboljeli, od kojeg broja je 7.000 djece pa je vezano uz njih, odnosno vrtičku i školsku djecu najavila provođenje županijskog projekta Ja želim siguran obrok. Sudeći viđeno i čuvši planirano slobodno možemo reći kako ova bolest u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ne bi smjela i ne bi trebala biti bauk.

Informacije radi, sjedište Udruge je u Strahonincu Dravska 1, a zainteresirani mogu sve upute vezane uz njihov rad i odgovore na svoje probleme dobiti na broj mobitela: 098 783 3088.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije