Vijesti / Politika
Politika
SDP IZABRAO KOORDINATORE Imenovanjem Željka Kolara ponovno zaobiđena međimurska organizacija SDP-a
PIXSELL

KOORDINATOR ZA TREĆU IZBORNU JEDINICU

SDP IZABRAO KOORDINATORE Imenovanjem Željka Kolara ponovno zaobiđena međimurska organizacija SDP-a

Postavlja se pitanje kakve bi rezultate međimurski SDP-ovci trebala postizati da bi ih se više uvažavalo u središnjici

Nakon što su završeni predsjednički, hrvatska politička scena okreće se parlamentarnim izborima. Njihov je redovni termin u rujnu ili listopadu, ali uvelike se špekulira o mogućnosti da se održe i ranije. Dok u HDZ-u traje analiza uzroka koji su doveli do poraza Kolinde Grabar-Kitarović, SDP na krilima pobjede Zorana Milanovića povlači prve konkretne poteze u pripremi za izbore koji slijede.

Tako su na jučerašnjoj sjednici predsjedništva SDP-a određeni koordinatori za svih deset izbornih jedinica. Za nas je najzanimljivije da je za koordinatora Treće izborne jedinice koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju postavljen krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Na prethodnim izborima ta je dužnost bila povjerena njegovom prethodniku Siniši Hajdaš-Dončiću, kojeg je Kolar naslijedio nakon njegovog odlaska na ministarsku poziciju.

Hajdaš-Dončiću je, međutim, kao jednom od pripadnika tzv. „pobunjeničke četvorke“, koja je u Predsjedništvu glasno oponirala predsjedniku Bernardiću, tek nedavno djelomično ukinuta suspenzija, pa je bilo jasno da ga ovog puta neće pripasti ta dužnost.

Kolarovim postavljanjem na mjesto koordinatora ponovno su zaobiđene međimurska i varaždinska organizacija stranke, iako na terenu bilježe bolje rezultate od krapinsko-zagorskih SDP-ovca. Ne ulazeći u razloge i motive takve odluke,  gledajući sa strane možemo je ocijeniti udarcem ovdašnjoj organizaciji i predsjedniku Novaku koji su čvrsto stajali uz Bernardića prilikom njegovog izbora za predsjednika stranke. Ne treba smetnuti s uma da su tenzije koje su jesenas potresale međimurski SDP samo prividno utišane tijekom kampanje i nakon pobjede na predsjedničkim izborima. Suprotstavljene strane, međutim, pozorno prate, važu i procjenjuju svaku odluku i poruku iz Zagreba.

Mada uloga koordinatora nije presudna u krojenju stranačkih lista za parlamentarne izbore, njihovo imenovanje svakako je svojevrsna poruka koja pokazuje kakav je odnos snaga pojedinih organizacija. Postavlja se pitanje kakve bi rezultate međimurski SDP-ovci trebala postizati da bi ih se više uvažavalo u središnjici, zna li se da je u drugom krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović u Međimurju dobio gotovo 75 posto glasova, u postotku daleko više nego u Varaždinskoj ili Krapinsko-zagorskoj županiji?

Naravno, tek će konačni izgled izbornih lista definirati SDP-ov pogled iz Zagreba na Međimurje. Budući da bi na skorom druženju međimurskih SDP-ovca gost trebao biti predsjednik stranke Davor Bernardić, sa zanimanjem će se pratiti njegove poruke u tom smislu. Jednako kao što bi se čelni čovjek SDP-a u skorije vrijeme trebao očitovati i o tome na koji će način Međimurje biti zastupljeno u izvršnoj vlasti na nacionalnom nivou, ako je njegova stranka bude imala prilike sastavljati.

Međimurski HDZ, unatoč potpori koja u našem kraju rijetko prelazi 20 posto, može se pohvaliti mjestom ministra gospodarstva Darka Horvata i mandatom Sunčane Glavak u Europskom parlamentu, kao i nekim drugim važnim pozicijama. Zbog toga brojne SDP-ove birače u Međimurju sigurno zanima što stranka planira u tom segmentu, jer dosadašnja iskustva nisu baš obećavajuća.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5937

Reci što misliš!