Vijesti / Politika
Politika
Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich za nastupni posjet odabrao Međimursku županiju
Međimurska županija

Dobra suradnja

Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich za nastupni posjet odabrao Međimursku županiju

Potvrdio je da je Austrija investitor broj jedan u Hrvatskoj te da su austrijske firme uložile 4,4 milijarde eura, stvorivši pritom 35 tisuća radnih mjesta.

U Međimurskoj županiji dugi niz godina posluje 11 austrijskih tvrtki, a Austrija je po svim parametrima prva na listi zemalja s kojima je ostvarena dobra suradnja, što je potvrdio i posjet veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Josefa Markusa Wuketicha i direktorice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonje Holocher-Ertl.

- Kao gradišćanski Hrvat preko popevke i tete Lize emotivno sam izuzetno vezan za Međimurje i drago mi je što je Međimurska županija prva koju posjećuje u svom mandatu - kazao je prilikom susreta sa županom Matijom Posavcem i zamjenicima Sandrom Herman te Josipom Grivcem, ali i zamjenikom gradonačelnika Grada Čakovca Zoranom Vidovićem.

Potvrdio je da je Austrija investitor broj jedan u Hrvatskoj te da su austrijske firme uložile 4,4 milijarde eura, stvorivši pritom 35 tisuća radnih mjesta.

- Uvjerio sam se da se u ovoj županiji veliki napori ulažu u stvaranje povoljnih uvjeta za investitore. Veleposlanstvo je tu da podržava i potiče gospodarsku suradnju te smo upravo o tome razgovarali na radnom sastanku. Drago mi je što ću danas uručiti nagradu Energy Globe Award jednoj međimurskoj tvrtki - to je veliko priznaje u sektoru energetske efikasnosti i održivog razvoja. Također, velik potencijal vidim u turizmu i vinarstvu te nije slučajno da se danas održava zasjedanje zajedničkog povjerenstva Austrije i Hrvatske na području suradnje u turizmu - kazao je.

Direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonja Holocher-Ertl kojoj ovo nije prvi posjet Međimurju, kazala je da su brojni investitori prepoznali veliku vrijednost potencijalnog ulaganja na području Međimurja i Čakovca.

- Poveznicu između Austrije i Međimurja vidim u metaloprerađivačkoj i tekstilnoj industriji, a trudimo se povezati srodna poduzeća iz Austrije s poduzećima iz Međimurja. Veselim se budućoj suradnji i nadam se da će se naše veze i dalje jačati - poručila je.

Potencijale, bogatu povijest i gospodarsku sliku grada Čakovca prezentirao je zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović.

- Blizina Austrije i povijesna zbivanja povezuju nas te ćemo produbiti suradnju s Veleposlanstvom i austrijskim gradovima. Sretan sam što je ovo početak jedne nove suradnje jer iako već određeni broj austrijskih tvrtki radi na području našeg grada, Čakovec ima još puno potencijala i ima što za ponuditi – rekao je Vidović.

Međimurska županija i Austrija imaju duboke tradicionalne, gospodarske i kulturne veze. U ukupnom izvozu na Austriju otpada 12%, što za 3% premašuje prošlogodišnji plan gospodarsko-razvojne strategije. Iz Međimurja je u Austriju izvezeno gotovo 730 milijuna kuna robe, dok je uvoz iz Austrije nešto veći od 500 milijuna kuna. Da je visoka razina suradnje izražena i u odnosu s regijama i gradovima potvrdio je župan Međimurske županije Matija Posavec te kao primjer naveo česta sudjelovanja na turističkim i gospodarskim sajmovima u Klagenfurtu, Beču i Grazu, kao i dobru suradnju s regijom Koruška te gradišćanskim Hrvatima.

- Na inicijativu Zrinske garde Čakovec u Bečkom Novom Mestu bit će postavljen spomenik Zrinskom i Frankopanu, čime se posebno ponosimo. Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora institucije su s kojima naša razvojna agencija i TICM usko surađuju i drago mi je da su međimurske tvrtke prepoznate od strane Austrije, posebice po pitanju ekologije i zaštite okoliša što je tema budućnosti - zaključio je župan Posavec.

Po završetku radnog sastanka kojem su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te djelatnice REDEA-e Maša Tomašić i Kristina Pevec koje su prezentirale mogućnosti ulaganja, veleposlanik je sa suradnicima obišao Muzej Međimurja Čakovec te se uputio u Hotel Castellum, gdje je održan poslovni susret Austrian Business Circle Sjeverna Hrvatska, na kojem je dodijeljeno najprestižnije svjetsko priznanje za dostignuća u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti od strane austrijske organizacije Energy Globe Foundation. Energy Globe Award uručena je Renatu Pongracu i tvrtki ACT PRINTLAB d.o.o.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!