OD DANAS NEZAVISNI ŽUPAN

MATIJA POSAVEC ‘Moj put je kultura poštovanja, moj smjer je pogled u budućnost’

'Dao sam dosta šansi, međutim ovo nije moj politički put i nije put za koji smatram da njime Međimurje i Hrvatska trebaju ići. Prije dvije godine ostao sam u stranci, unatoč odluci koja je tada donesena, zato što sam smatrao da neke stvari treba mijenjati iznutra'

Međimurski župan Matija Posavec danas je na konferenciji za novinare, održanoj u atriju čakovečkog Starog grada, potvrdio da izlazi iz Hrvatske narodne stranke.

>> VIDEO Matija Posavec nakon 15 godina izašao iz HNS-a, od sada će biti nezavisni župan

Iako odluka nije bila laka, Posavec je, na početku svog izlaganja, istaknuo da je spremnost na donošenje teških odluka važan dio njegovog političkog i životnog svjetonazora.

– Kaže jedna narodna poslovica: “Ako ste u životu spremni raditi samo lake stvari onda će vam život biti težak” i to je zapravo neka deviza mog političkog i svakog drugog funkcioniranja. Zato sam sazvao ovu konferenciju za novinare kako bih vas obavijestio da nakon 15 godina članstva izlazim iz HNS-a – rekao je Posavec obznanivši svoju odluku odmah na početku. 

Potom je naveo i razloge zbog kojih se odlučio na ovakav potez. Rekavši kako je svjestan da su putovi stranačkog vodstva i njegovog poimanja djelovanja u politici suštinski u suprotnosti, istakao je da razlike u stavovima pogotovo postoje u smjeru kojim vodi Međimurje kao župan i smjeru kojim smatra da Hrvatska treba ići. Zbog toga je unutar stranke posljednjih mjeseci pokrenuo niz inicijativa, otvorio brojne teme, ukazivao na probleme, upozoravao da stvari trebaju ići drugim smjerom i da je potrebno unijeti nove vrijednosti u hrvatsku politiku, ali su njegovi prijedlozi nailazili na gluhe uši.

Razlika u mišljenjima posebno se pokazala oko pitanja unutarstranačkih izbora koji su po njegovom sudu trebali biti organizirani već najesen da bi novo vodstvo imalo dovoljno vremena predstaviti novi stranački smjer, ljude i politike do parlamentarnih izbora, a ne u kasno proljeće nakon čega će ostati premalo vremena da se to učini.

– Dao sam dosta šansi, međutim ovo nije moj politički put i nije put za koji smatram da njime Međimurje i Hrvatska trebaju ići. Prije dvije godine ostao sam u stranci, unatoč odluci koja je tada donesena, zato što sam smatrao da neke stvari treba mijenjati iznutra. Pokušavao sam i trudio se u te dvije godine, a posebno nakon europskih izbora, kada sam vrlo jasno komunicirao s javnošću da moramo izgraditi novu stranku na novoj političkoj paradigmi, da moramo promijeniti i vodstvo i ljude i smjer i politiku ako želimo ići u bolju budućnost. Za to, nažalost, nije bilo niti sluha, niti volje – rekao je.

Posavec je kronološki prezentirao svoja nastojanja da na glavnim tijelima stranke potakne tražene promjene, a kap koja je prelila čašu očito je bio posljednji Središnji odbor prije desetak dana nakon čega je odlučio krenuti svojim putem.

– Odluku o izlasku iz stranke donosim čiste savjesti, nakon dubokog promišljanja i s time da svakoga mogu pogledati u oči. Moj put je kultura poštovanja, moj smjer je pogled u budućnost. Ako se igdje može reći kako živimo tu budućnost, onda je promišljamo i živimo upravo mi ovdje u Međimurju. Od sustava besplatnih udžbenika, ulaganja u obrazovanje, ulaganja u bolju zdravstvenu skrb, odnosa prema gospodarstvu, odnosa prema radu i onim vrijednostima koje život naših ljudi čine boljim i kvalitetnijim.

Upravo to su vrijednosti koje želim unijeti u hrvatsku politiku, želim se snažno boriti za bolju budućnost, a ne za svjetliju prošlost. Za takav odnos potrebna je spremnost za donošenje odluka, potrebna je odgovornost za javni interes i zato su nama potrebne kompletne transformacije sustava, neka vrsta zaokreta za 180 stupnjeva – pojasnio je svoju viziju Posavec.

Poručio je da ne želi raditi nikakve lomove u svojoj bivšoj stranci i da neće nikoga pozivati da izađe iz HNS-a.

– Svaki čovjek ima svoju glavu, svoja razmišljanja, svoj smjer kojim želi ići. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu i čije su odluke, smjerovi i planovi bili ispravni. Moje djelovanje u politici proteklih 15 godina pokazalo je da promišljam politiku kao neki ideal koji bi trebao pridonijeti boljem životu naših građana. Vjerujem da to potvrđuju i naši rezultati u Međimurju, od korištenja europskih fondova, do odnosa prema radu, obrazovanju, zdravstvu i poduzetništvu. To je, zapravo, pravi smisao politike, borba za budućnost koja donosi rezultate, a ne neko isprazno ideološko sukobljavanje.

Najavio je da će nastaviti djelovati kao nezavisni župan.

– Ja ću do kraja ovoga mandata sasvim sigurno biti nezavisni župan i neću prelaziti u neke druge stranke. To je, možda, teži, ali za mene jedini ispravan put kojim želim ići i na taj način djelovati u hrvatskoj politici.

Odgovarajući na novinarsko pitanje očekuje li probleme s većinom u Županijskoj skupštini, Posavec je odgovorio kako i dalje očekuje podršku za projekte od važnosti za Međimurje.

– Na lokalnoj razini, u županijskoj skupštini, nikad nam nisu imperativ bile nekakve političke stranke. Uvijek smo funkcionirali na taj način da interese Međimurja stavimo na prvo mjesto. Za to sam se čvrsto zalagao i nikad nam ideologija nije bila u prvom planu. Radimo projekte, imamo puno posla, realiziramo sve što smatramo potrebnim i smatram da će to shvatiti oni koji čine predstavničko tijelo. Ja tu ne očekujem nikakve probleme, već upravo suprotno očekujem podršku da završimo sve ono što smo započeli – iznio je svoja očekivanja Posavec dodavši da će se raspoloženje vijećnika vidjeti već ovog četvrtka na skupštinskoj sjednici.

Izlazak iz stranke Matije Posavca danas je komentirao aktualni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekavši kako smatra da je propustio priliku preuzeti stranku. Najavio je da će sa svojim najbližim suradnicima danas posjetiti stranačke organizacije u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, nakon čega će se više znati o tome kako će narodnjaci nastaviti djelovati u našem kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije