POZVALI NAČELNICU DA PODNESE OSTAVKU

PRIBISLAVEC Oporba traži da se o povjerenju načelnici i zamjenicima odlučuje referendumom

Tko je odgovoran za milijunsku štetu? Oporba traži ostavku načelnice i raspisivanje referenduma

Milijunska pronevjera novca u Općini Pribislavec, o čemu je javnost izviještena krajem kolovoza i predmet je intenzivne policijske istrage, prema očekivanju dominirala je na početku Aktualnog sata večerašnje 11. sjednice Općinskog vijeća Pribislavca. 

>> RUPA U OPĆINSKOJ BLAGAJNI Tko je pronevjerio novac Općine Pribislavec?

Većinu pitanja na tu temu postavili su Saša Rakić (Demokrati) i Nenad Pintarić (SDP). Tako je Rakić ustvrdio da je načelnica Višnja Ivačić (HNS) neupitno odgovorna za nastalu štetu, jer je svojim propustom i nečinjenjem dozvolila da općina bude opljačkana. Predbacivši joj da nije radila posao za koji je plaćena, Rakić je upitao Ivačić hoće li podnijeti ostavku. Načelnica je odbacila takvu mogućnost rekavši da ostavku sigurno neće podnijeti za vrijeme trajanja istrage, sve dok se ne razotkriju svi elementi slučaja, odnosno ne utvrdi pojedinačna krivnja i odgovornost za štetu koja je nastala.

Nenad Pintarić bio je još oštriji rekavši da općinu vodi ili nesposobna ili lopovska družina. Nesposobna ukoliko niste vidjeli što se događa, a lopovska ako ste sudjelovali u tome, zaključio je. I on je načelnicu Ivačić pozvao na ostavku upitavši se kako uopće može raditi taj posao pod takvim opterećenjem. Prozvana načelnica uzvratila je kazavši da će istraga pokazati koliko je bila ili nije bila sposobna te odgovorila vijećniku Pintariću da ne može dovoditi u pitanje njezino poštenje, baš kao što ni ona njegovo poštenje ne čini upitnim.

Sama sjednica broji petnaestak točaka dnevnog reda, jer je još početkom veljače došlo do zastoja u radu Općinskog vijeća nakon što su Matija Ladić i Saša Rakić podnijeli ostavke na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja izbora novog predsjednika večerašnju sjednicu sazvao je i vodio  potpredsjednik Općinskog vijeća Zoran Tomašić.

Uporište za to imao je u pismenom mišljenju Ministarstva uprave u kojem se navodi da je točkom 24. Poslovnika o radu predviđeno da u slučaju spriječenosti ili odsutnosti predsjednika Općinskog vijeća istog zamjenjuje jedan od potpredsjednika. Za vrijeme dok ga zamjenjuje, potpredsjednik ima sva prava i dužnosti predsjednika.

S obzirom na opsežan dnevni red sjednica će sigurno potrajati do kasno u noć, a dodatno zanimanje izaziva prijedlog Odluke o raspisivanju referenduma radi opoziva općinskog načelnika i njegovih zamjenika. U prijedlogu, koji je podnijela oporba, zahtjev za raspisivanjem referenduma između ostaloga obrazlaže se i mogućom budućom štetom koja bi mogla nastati daljnjim djelovanjem na istim dužnostima.

Glasanje će odrediti njegovu sudbinu, ali kako je načelnica Ivačić nedavno ustvrdila da ima povjerenje svojih vijećnika upitno je hoće li ovakav prijedlog dobiti potrebnu podršku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije